22 maart, 2009

VS-wapens voor Mexicaanse drugsmaffia


De formeel Engelstalige Verenigde Staten van Amerika hebben een groot deel van het onafhankelijke México geannexeerd - sluipenderwijs, via infiltratie en oorlog. Er wonen nog heel wat Spaanstaligen die nooit de grens zijn overgetrokken, de grens trok over hen heen. Maar de immigratie uit het restant van México is ook omvangrijk.

Wat het precieze belang van de VS is in het presenteren van México als een "mislukte staat", een drugs- en een gangsterparadijs, waar op zijn Colombiaans een permanente staat van oorlog om drugs aan de gang is, is mij niet duidelijk. Met de grens bij de hand, een grens die trouwens aanvechtbaar en poreus is, haal je de oorlog alleen maar verder in huis.

En dan blijkt dat een groot deel van de wapens waarmee deze oorlog wordt uitgevochten afkomstig is uit de VS zelf - ook op zijn Colombiaans. Waar moeten ze anders vandaankomen?

(Voor de zekerheid: de gewapende man op de afbeelding is van de politie, naar men zegt op jacht naar drugsbandieten. Uiteraard komen de wapens van de Mexicaanse politie ook uit de VS).

Geen opmerkingen: