12 maart, 2009

Vruchten van verloederd onderwijs


De heersende ideeën zijn de ideeën van de heersende klasse. En als je jarenlang generaties schoolverlaters afroomt door jongeren toch vooral bedreifskommuniekaatsie, beurskoerskunde en finansjele ekonomie te laten studeren dan oogst je ongetwijfeld applaus bij deze mensen die zullen gaan voelen hoe het is bij het leger der Overbodigen te gaan behoren (tenzij iets bij of via de VVD er nog inzit, natuurlijk - die kansen slinken ook) met citaten als nu volgen.
Oud-burgemeester van ooit-de-grootste-haven-ter-wereld, Opstelten:
„Wij hebben voortdurend gezegd: stimuleren en saneren. En bij dat alles is er weinig reden voor een liberaal om de jaren zestig en zeventig te verheerlijken. De linkse elite van nu lag toen op de Dam. En wat heeft het ons opgeleverd? Een onbetaalbare verzorgingsstaat, een verloederd onderwijssysteem. Jongens jullie betalen de rekening van de hippies.’’


En oud-minister en altijd-Shellmannetje Bolkestein:
„De oorsprong van de huidige crisis moet in hoge mate gezocht worden in politieke bemoeienis met de financiële sector. Vanaf de jaren zeventig hebben Amerikaanse regeringen de banken verplicht hypotheken te verstrekken aan huishoudens die zich die leningen eigenlijk niet konden veroorloven. (...) Zonder deze staatsinterventie waren deze riskante hypotheken er niet geweest.’’


Het is bekend dat parlementair columnist Breedveld van Trouw nauwe banden heeft met de PvdA. En intellectueel gesproken zijn de VVD en de PvdA al vele jaren een pot nat. Dus toch goed dat hij hierop terugzegt:

Ik besluit daarom met één tegenvraag aan Opstelten: waarom is deze crisis juist in de Verenigde Staten ontstaan? In het land dus waar alle VVD-idealen van de vrije markt rücksichtslos in praktijk zijn gebracht? Afijn, ik hoor het wel, en hopelijk nog voor de VVD haar laatste kiezer bij vriend Wilders heeft ingeleverd.


Iemand met zekere intellectuele integriteit kan toch geen lid meer van zo'n club zijn. Ankersmit heeft die conclusie ook getrokken, wat laat wellcht.
En dan is er de vraag: wie denkt u dat de anarchist is (geweest) van dit tweetal? Een weggeverdje.
Uit de grandioze observatie dat "het niet te voorzien" was en dat er altijd wel crisis komt kan ik twee dingen afleiden. Of De AS komt helemaal niet meer uit de envelop bij mevrouw Huijer, of ze leest het blad niet. Of ze leest het wel, en heeft dan in ieder geval mijn stukken niet serieus genomen: ik heb het verkeerde geslacht, en bij welke universiteit zit ik ook alweer?
Het respect is wederzijds, mevrouw Huijer, helemaal wederzijds.
Helaas onderhoud ik u zonder het te willen.

Geen opmerkingen: