22 maart, 2009

De juiste inzichten gesubsidieerd


(Billy Bragg, uiteraard)

Hamas is een terroristische organisatie. Mahmoud Abbas is een gematigde Palestijnse politicus die de legitieme regering van ..eh... de Palestijnse Gebieden vertegenwoordigt. Dertien doden aan Israelische zijde, waarvan zeker vier door "eigen vuur", wegen op tegen ruim dertienhonderd gedode Palestijnse mensen.
Iran is geen democratie. Zimbabwe is geen democratie. Venezuela is een dictatuur. Israel is de enige democratie in het Midden-Oosten.
Nederland is ook een democratie. De Verenigde Staten zijn het meest democratische land ter wereld.
China herbewapent. Eng. Rusland herbewapent. Eng. Rusland pleegde agressie tegen Georgië vorig jaar.
En dat zijn maar de kruimeltjes op internationaal gebied.

Op nationaal gebied:
Er is een islamprobleem. Immigranten moeten integreren. De milieumaffia heeft het maar wat makkelijk met zijn beschermde slakjes en kevertjes waardoor wij in de file moeten blijven staan. De pers is links. De televisie is links. De radio is links. Dierenbevrijders zijn terroristen.
Niemand heeft deze crisis kunnen voorzien. We moeten de tering naar de nering zetten. AOW, pensioenen en andere uitkeringen omlaag. Het ligt allemaal aan de jaren zestig. Er moet niet minder maar juist meer markt komen dan komt het vanzelf goed.

De krijtlijnen waarbinnen met opinies gespeeld mag worden, maar niet te veel. Men beweegt zich al buitenspel als men zegt dat de media in Nederland (en natuurlijk niet alleen daar) gelijkgeschakeld zijn.

*


Goed, ik weet waar Hofland was toen het Algemeen Handelsblad verdween, samen met de Nieuwe Rotterdamse Courant. Dat weet hij zelf ook nog maar al te goed.
Maar waar was hij toen Het Vaderland verdween?
De Tijd/Maasbode?
Het Vrije Volk?
De Waarheid?
Het Nieuws van de Dag?
De Nieuwe Linie?
De Typhoon?
Het Binnenhof?
Het Nieuwsblad van het Noorden?
Het Centrum?
(De lijst van regionale dagbladen kan wel heel lang worden, ik laat het hier gemakshalve bij).

Ik wil er zelfs wel iets om verwedden dat hij ingestemd heeft met het verdwijnen van RVZ, Radio 100, Radio Rataplan, Koekeroe Reedio, om van Radio Oktaaf, Radio Bhang, Radio Amsterdam Noord en alle andere zogenaamde piratenstations maar te zwijgen (excuses, ik kom uit Amsterdam, deze lijst is nog veel langer dan die van de zogenaamde regionale kranten) - of ook zeezenders als Radio Atlantis, Radio Caroline, Radio Noordzee enzovoort.

Hoe onafhankelijk denkt u eigenlijk dat de journalisten zijn die het bovengenoemde speelveld bepalen en bespelen, mijnheer Hofland? Waarom moet NRC-Handelsblad blijven als de drie liberale kranten van de drie grootste steden zonder probleem konden worden opgeheven - met alle respect -, en dat is ten opzichte van u zeker geen cliché?

Omdat de jongens en meisjes van de televisie en de radio anders niet zouden weten wat ze om de reclame zouden moeten draperen - want ze parasiteren op de gedrukte pers. Kijk eens aan, ze kunnen vast wel op het internet terecht voor de juiste inzichten, de sites zijn al bekend en ze worden al volop gebruikt.

1 opmerking:

Anoniem zei

Rond de jaren tachtig hadden we vier Haagse kranten: Het Vaderland, Het Binnenhof, Trouw (met een Haags katern) en de Haagsche Courant, toen nog zelfstandig. Alemaal weg, alleen de Haagsche is nog een flauwe bijlage van het AD. Zonde, doodzonde.