04 maart, 2009

Viva a Guiné-Bissau!


De afgelopen week ofwel geheel afgesneden geweest van nieuws (in klooster) of in ziekenhuis - waar op "de plaza" wel beschikbare internetcomputers waren, maar die werden de gehele dag bezet gehouden door gamend jongvolk. Daar is internet tenslotte voor, naast de porno of het chatten, schreef hij gallig.
Dus aangewezen geweest op de zogeheten kwaliteitskrant die nog steeds in de bus valt. Letland was daarin een kleintje. Guiné-Bissau heb ik er helemaal niet in aangetroffen (of heb ik een kortje over het hoofd gezien?). Zondag is daar de chef staf van het leger op nogal opzienbarende wijze vermoord. Uit wraak hierover is vervolgens de president gedood door boze soldaten. Het was geen staatsgreep, oordeelt de Afrkaanse Unie. Over tot de wanorde van de dag?
"Ze" zijn er in die hoek van de wereld aan gewend.

De BBC meldt de schokkende gebeurtenissen in dit land als een terzijde over Frederick Forsyth, die er al dan niet toevallig bij was en er zeker over zal schrijven. (Ik geloof best dat het toeval was dat hij er was).

Ach, Guiné-Bissau, het eerste en enige land in Afrika dat er technisch in geslaagd is zich vrij te vechten van koloniale overheersing. Het was als zodanig ook de katalysator van de Portugese revolutie van 25 april 1974. De denker achter de bevrijdingsbeweging, Amilcar Cabral, is ook vermoord, nog voor de onafhankelijkheid.

Geen opmerkingen: