24 maart, 2009

Herman Wolf opnieuw bezocht


Of men zelf wat onderzoek is gaan doen, of het een gevolg is van wat ik hier eerder geschreven heb (gedeeltelijk zeker!) of dat het een gelijktijdigheid is: op de site Joods monument is er nogal wat meer over Herman Wolf verschenen. Zijn voornaam heeft, heel Duits, een extra ennetje gekregen, dat hij als in Nederland actief filosoof nu juist niet hanteerde. En hij heeft familie die hem overleefd heeft. Die dus niet is vermoord.

Ik word overvallen door een gevoel van onredelijke boosheid - naast verdriet - op zo'n treffer. Ik wist niet dat de man Joods was, laat staan dat hij om die reden vermoord was. Hoewel dit laatste aan het eerste te koppelen is - als massief, onwrikbaar gegeven van gruwel is er dat ene, bijna onzegbare in de Europese geschiedenis van de vorige eeuw.

En zo kwam ik er ook achter dat "de Poortman" inmiddels online is, voor bio-bibliografisch onderzoek met betrekking tot Nederlandse wijsgeren hoef je de deur niet meer uit. Herman Wolfs "persoonskaart", overlijdensbericht en bibliografie.
Aan het laatste kunt u afmeten waarom ik mij met hem bezig zou houden en hoezeer hij raakte aan thema's van belang voor het religieus anarchisme.

Geen opmerkingen: