09 maart, 2009

Het vierde of zesde land van Europa


Demonstreren met lege pannen - het is ook gedaan door rijke dames in Chili, als uitnodiging tot de staatsgreep in 1973. Maar in hrt algemeen betekent het toch wat het is.
Als je de Euraziatische landen Rusland en Turkije niet meetelt is Oekraïne het vierde land van Europa. Er wonen zo'n vijftig miljoen mensen. Het land is failliet, en heeft twee weken geleden de opgestoken middelvinger gekregen van degenen die nog stonden te juichen bij de staatsgreep die zij de Oranje Revolutie noemden.
Meer over de crisis van wat het zwaarstgetroffen land ter wereld wordt genoemd hier en hier.

Ik weet niet wat mij het meest verbaast: de plotselinge bereidheid van de Staatsgoedgekeurde Media om de crisis een crisis te noemen. Of anderzijds de in dezelfde media blijkende onwil tot begrip van wat dit alles in kan gaan houden.
Een instorting van Oekraïne zal eenvoudigweg tot een halve of hele wederaansluiting bij Rusland leiden. Niet dat het Rusland nu zoveel beter gaat, integendeel, maar de grenzen van het VS-Rijk in Europa worden bijgesteld. Tot zover de geopolitiek.
Een soort Machnorevolutie in het Oekraïne van vandaag lijkt mij onwaarschijnlijker. Maar eigenlijk valt er niets over te voorspellen. Het gemak waarmee de instorting van Middel- en Oost-Europa - de tweede sinds het einde van het bolsjewisme - wordt opgenomen is veelzeggend.

Geen opmerkingen: