22 januari, 2006

Veiligheid gaat van boem


Eens heb ik een canvas boodschappentas in de Opstapper laten liggen. Hij was zo goed als leeg. Er zat een paar handschoenen in en - heel handig, zou je denken - een of twee giroafschriften met mijn adres er op.
Aan een chauffeur gevraagd wat je moet doen in dit geval. De busjes worden gestald in de Garage Noord, werd mij verteld. Bel daar vanavond maar naartoe.
"Ja, we hebben wel een tas gevonden. Met een giroafschrift, niet?" Men vindt het vooral voor mij niet handig als ik de tas in Noord ga afhalen. Hij wordt de volgende dag naar het kantoor van het GVB gebracht, afdeling gevonden voorwerpen.
Daar zal hij jaren later dan nog steeds wel liggen, want hij was plotseling na de overbrenging onvindbaar geworden, maar belt u morgen nog eens, enzovoort.

Ik veronderstel dat er nu een explosieven-opruimingsteam aan te pas komt om zo'n giro-envelop onschadelijk te maken.

Ook met "NS" enige ervaring op dit gebied. We waren een dagje of zo naar Nijmegen geweest, dit was besloten in de onvolprezen brouwerij De Hemel. Enigszins angeheitert zitten we in de trein terug naar Amsterdam. De liefste heeft een jurkje gekocht, we pakken het even vrolijk uit het zakje en doen het tevreden terug. Blijkbaar belandt het zakje naast de grote tas waar het zakje in hoort te zitten.
Tja - "NS" en gevonden voorwerpen. Het is natuurlijk al lachen, gieren, brullen als je bij Gevonden Voorwerpen gaat vragen naar de verloren jurk. "Ach, haha, mijnheer is zijn jurk kwijt." Ik begrijp eigenlijk niet waarom ik nog uitleg van wie hij wel is. Maar hij bevindt zich vermoedelijk in Den Helder, en gaat vandaar naar Utrecht. Wanneer? Nou, eens per week gaat er een transportje (u denkt toch niet dat we dat met de trein zelf doen, wel?). En dan mag je hem in Utrecht ophalen en bewaarloon betalen. Zoveel heeft de hele jurk niet gekost.
Maar ik vertrouw er op dat dezer dagen de trein wordt stilgelegd, alle passagiers de trein uit worden gejaagd en dat de jurk vervolgens deskundig wordt opgeblazen door een anti-terrorismeteam. Veiligheid mag wel een centje kosten.
Angstaanjagerij mag nog meer centjes kosten. En weet u wie er voor betaalt? - ach, dat is zo'n aardig detail....

Geen opmerkingen: