09 januari, 2006

De hoofdstad van Uruzgan


Er zitten nog steeds twee ministers van D66 in het kabinet-Balkenende. Van de ene zou je kunnen denken dat hij er zit omdat een minnaar van het staatshoofd toch ook een hofnarrenfunctie moet blijven houden. De ander doet sterk aan hofnar denken - wat moet men anders denken van een portefeuille "bestuurlijke vernieuwing"? Om van Nederlands laatste kolonie maar te zwijgen.
Bot II wil graag regime change in Uruzgan, de provincie waarheen een uiterst humanitaire missie van het Nederlandse leger zou worden uitgezonden. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel invloed Bot II hierop zou kunnen hebben. Wel als de troep er eenmaal is natuurlijk: gouverneurtje even uit zijn paleisje schieten, moet kunnen, daar ben je een humanitaire missie voor. De gouverneur wordt "een louche type" genoemd - reden genoeg. Hij is een vriend van de door de VS geïnstalleerde president Karzai. De hoofdstad waar hij resideert heet Tarin Kut. Als je die plaatsnaam googelt weet je meteen waarom Bot II de man wel louche zal noemen.

Dit is ongeveer het niveau waarop het Nederlandse regime zich beweegt. Het gaat over oorlog, tegen wie is allang niet meer duidelijk. De Taliban heten verslagen, maar kunnen wel de meisjesschool in Kandahar in brand steken. Of een bomaanslag in het zelfde Tarin Kut uitvoeren.

Volksnationalist Van Baalen staat te trappelen om de Nederlandse soldaten uit te zenden. "Geen katholieke oplossingen meer," is zijn motto. Het is begrijpelijk dat het CDA graag met deze man en zijn partij voort wil. De vooruitzichten dat Nederland zal slagen waar de Sowjet-Unie op stuk liep en de VS zich graag terug wil trekken zijn daverend. Ze moeten het maar Operatie Product II noemen - een politieactie ter bescherming van de papaverplantages. Dat het gehannes rond deze interventie een einde zal maken aan dit regime lijkt mij vrijwel onmogelijk. Als het om zaken van leven en dood gaat sneuvelt er heus geen Nederlands kabinet.

Geen opmerkingen: