25 januari, 2006

Op boekenspeurtocht


En na het schrijven van het onderstaande over Rupert Sheldrake - ik heb alleen een boek over hem gelezen, waarin het idee van de morfische resonantievelden plausibel wordt gevonden - ging ik naar enkele beproefde boekhandels min of meer in de buurt. De grootgrutter in ramsj had, zag ik, Marshall McLuhan in de opruiming - wat vermag nog te verbazen? -, en - wat ik niet kon laten liggen - een wonderbaarlijk boekje over hoe je zelf een tijdreismachine bouwt, een geschiedenis van de duivel en nog zo wat. Geen Sheldrake gevonden. De Redelijk Sympathieke Grote Boekhandel (ik ken bij elke grote wel een aardig iemand, dus dat is eigenlijk geen criterium) had voor de grijp de vergelijking van het Sociaal-Cultureel Planbureau over onder andere de uitvaart van Domela, van Fortuijn en van Hazes. Verslag volgt. Snel door, want intussen gingen ze dicht, maar niet de Al Even Sympathieke Amerikaanse Boekhandel.

Een sc`ne onderweg valt mij op: een verkoopster van een kledingzaak houdt de deur dicht voor late klanten. Bij de ingang is een heteluchtrooster. Ze draagt een wijd, kort rokje. Ze moet dit met beide handen vast houden want het wil omhoogwaaien. Ja, ze is blond. Een belangrijk verschil is onder andere dat ze met haar achterste de deur moet dichthouden omdat ze geen handen vrij heeft. Zo'n beeld kan nooit meer alleen zichzelf representeren. Tenzij je het beroemde filmbeeld niet kent, als foto of filmscène - wat in ieder geval in Europa en Noord-Amerika knap zeldzaam moet zijn. Ik denk overigens dat het meisje iets anders aan haar hoofd had dan deze voorbijganger.

Sheldrake was waarschijnlijk door eerdere publiciteit - ik neem niet aan dat u allen na mijn stukkie hier naar deze winkel bent gerend - vrijwel onvindbaar. Maar het een en ander van Chomsky lag in de afprijzing, en onder de zelfde rubriek "sale" - vooruit, hier mag het - Anarchism - a beginner's guide van Ruth Kinna. Ik moest even nadenken bij deze naam, maar wist het al snel weer. In 1998 heb ik een inleiding gehouden over de parallellen tussen de Nederlandse christen-anarchisten en Gustav Landauer in Haifa. Ruth was daar om een paper te presenteren over de beeldvorming met betrekking tot de zogenaamd gewelddadige Bakoenin en de pacifistische Kropotkin. Dat was imaazje, was haar conclusie, en niet feitelijk juist. We hebben in de euforie van de conferentie afgesproken contact te houden en het een en ander wederzijds te publiceren, maar er is niets van gekomen.

Alweer een inleiding. Maar het ooit ontmoet hebben van de schrijfster geeft toch een extra lading. Ik ben nog niet ver, maar kan meen ik wel concluderen dat het "beginners"-aspect cum grano salis genomen dient te worden. Maar ik kom er op terug, Ruth, me dook.

(Van de terugtocht kan ik nog melden dat Dennis Bos' heruitgave van Koning Gorilla inmiddels in de ramsj ligt - gezien in de etalage van de Grootste Boekhandel. Dennis mag mij dankbaar zijn dat ik het voor de volle prijs gekocht heb in LariBlari - daar kun je het toch zeker niet laten liggen).

Geen opmerkingen: