13 januari, 2006

Buitengewone politiestaatactiviteit


Een ANP-bericht van deze ochtend:

AMSTERDAM - De politie heeft donderdag in het centrum van Amsterdam tachtig aanhoudingen verricht tijdens een grootscheepse controle. De actie, getiteld Twenty-four, richtte zich op de aanpak van criminaliteit en overlast. In totaal controleerden agenten achthonderd mensen in de binnenstad en controleerden ze voertuigen en fietsers. Dat maakte de politie vrijdag bekend.
Bij een aantal aangehouden personen verrichtte de politie op dezelfde dag nog huiszoekingen. Daarbij nam ze diverse goederen in beslag. In een woning troffen agenten een hennepplantage aan. De politie vermoedt naar aanleiding van de actie nog meer mensen aan te kunnen houden.


De controle volgt na de vergelijkbare actie Stadspoort vorig jaar. Toen hadden de controles rondom de toegangspoorten van de stad plaats. Behalve 250 opsporingsambtenaren van de politie werkten ook justitie, gemeente, Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst, douane, sociale dienst en de Arbeidsinspectie mee.

Ook de zorginstellingen waren nauw bij de actie betrokken. Met de controles wil de politie de criminaliteit en overlast terugdringen en de normen en waarden handhaven. - Einde bericht.

Vroeger had je razzia's. Dat klinkt naar een Italiaans woord, en het hoort dan ook bij de As-mogendheden. SInds 1945 maakt Nederland deel uit van een andere As, en vandaar een bezetting van de binnenstad van de hoofdstad des lands, met tachtig aanhoudingen en huiszoekingen. Twenty-four - want als goed lid van de As neem je een naam in de taal van de ware Leidersnatie voor zo'n overval op de stad.
Wonderlijk genoeg heb ik als binnenstadsbewoner eigenlijk niets gemerkt - behalve dan dat er geen helicopter boven de stad hing op koopavond - en dat lijkt juist deze actie tegen te spreken. De dagelijkse politiestaat had even vakantie voor buitengewone politiestaatactiviteiten. "Ook de zorginstellingen waren ... bij de actie betrokken." Een bericht om licht misselijk en uiteraard ernstig verontrust te worden. Hoe heet de burgemeester van Amsterdam ook alweer?

Geen opmerkingen: