09 januari, 2006

Grutto op straat


Toen ik van de rand van de stad naar de binnenstad verhuisde overviel mij de weemoed dat ik niet meer de binnentrekkende gruto's zou horen - ergens in februari, 's nachts. Het bleek mee te vallen. In de Amsterdamse binnenstad hoor je ze als het stil genoeg is 's nachts ook overtrekken in die tijd van het jaar. Eigenlijk ben ik zelden meer zo laat op, overigens.
Een keer heb ik er een in de stenen stad gezien. Dood op de stoep in de Jodenbreestraat. Uitputting? Geraakt door een kogel?
Eerlijk gezegd zou ik in het veld het verschil niet kunnen zien - zonder kijker - tussen rosse en "gewone" grutto. De eerste is hoofdzakelijk wintergast, de tweede hoort bij het voorjaar en een deel van de zomer. Dat moeten we dan maar als vuistregel aanhouden. En: de rosse grutto is schaarser en vertoont zich vrijwel alleen aan de kust. Dit naar aanleiding van een melding op het Vogeldagboek.

Geen opmerkingen: