17 januari, 2006

De wapens waren er wel


Colin Powell - iemand die het zelfs vertikt zijn eigen voornaam behoorlijk uit te spreken. Gisteren op het rooster gelegd door Jeremy Paxman, hier terug te zien.
De minister van buitenlandse zaken van de VS die stijf en strak volhoudt dat hij niet gelogen heeft en dat wat hij aan onjuiste dingen zei - met name in de Veilgheidsraad, februari 2003 - gebaseerd was op leugens uit de inlichtingendienst.
Paxman begrijp ik overigens ook weer niet. Destijds was hij niet te houden over die oorlog. Een bekeerling? Of is het zijn aggressieve stijl van interviewen in het algemeen die hem zo vaak advocaat van kwade zaken doet lijken?

Maar het ging dus over die massavernietigingswapens in Irak - een woord overigens dat al net zo onmenselijkend klinkt als het idee achter die wapens zelf. Ze zij zogenaamd niet gevonden. Maar ze waren er wel, zegt niemand minder dan Noam Chomsky.

Het desbetreffende stukje vertaald, over Rusland, Iran en China leze men verder op de aangegeven link:

"We krijgen steeds te horen dat ze geen massavernietigingswapens hebben gevonden. Maar dat is niet precies juist. Ze hebben massavernietigingswapens gevonden, te weten de wapens die naar Saddam gezonden waren door de VS, het VK en andere mogendheden in de jaren tachtig. Daar waren er nog veel van over. Ze werden onder controle van de VN-inspecteurs ontmanteld. Maar er waren er nog veel. Toen de VS de invasie begon werden de inspecteurs eruitgegooid, en Rumsfeld en Cheney hebben de VS-militairen geen opdracht gegeven de opslagplaatsen te bewaken. Dus die werden niet bewaakt en ze zijn systematisch geplunderd. De VN-inspecteurs hebben hun werk voortgezet via de satelliet en zij hebben meer dan honderd opslagplaatsen vastgesteld die systematisch geplunderd waren, niet, zeg maar, dat er iemand inging en iets meepikte, nee, systematisch en zorgvuldig geplunderd.

-Interviewer Geov Parrish: Door mensen die wisten wat ze deden.

Chomsky: Ja, mensen die wisten wat ze aan het doen waren. Dit betekent dat zij alle precisie-apparatuur die je kunt gebruiken voor kernwapens en raketten, gevaarlijke biologische vergiften, al dat soort spul, hebben meegenomen. Niemand weet waar het heen is, maar daar kun je ook maar beter niet aan denken..."

Geen opmerkingen: