21 mei, 2009

Spuwen op een schrijfstersgraf


Jaap Meijer heeft een biografie van Jacob Israël de Haan geschreven die De zoon van een gazzen heet. Carry van Bruggen-de Haan is de zuster van Jacob I. Weet je wat - het is geen biografie maar we noemen het De dochter van een gazan (net beetje anders - hoe zal ik het zeggen - alsof het er wat deskundiger uitziet).
Gisteren verslikte ik mij al in een voetnoot met een onzinnige opmerking over de tweede naam van Amsterdam, nu kan ik de balans van het inmiddels verramsjte boek opmaken. Zonder verramsjing zou het mij trouwens ontgaan zijn. En ik wil nu eenmaal wel weten wat er over Carry van Bruggen rondwaart in geschrifte.

Eigenaardig - de schrijfster, Madelon de Keizer dus, valt tot slot uit tegen Annie Romein-Verschoor, de marxiste van Nederlandse snit, die allerlei zuurs over Carry van Bruggen had te schrijven. Altijd aardig om van een bourgoise "marxiste" te vernemen dat Van Bruggen "kleinburgerlijk" is. De Keizer:
Het discriminerend en essentaliserend formalisme waarvan de woorden van Annie Romein-Verschoor getuigen was nu juist waartegen het werk van Carry van Bruggen zich steeds had gericht.
(p.91).

Kijk eens aan. Het vergemakkelijkt mijn requisitoir tegen De Keizer wel sterk.
De belangrijkste vraag: wat was "de Nederlandse samenleving 1900-1930" waar Van Bruggen klaarblijkelijk geen deel van was?
Vindt u het hameren op de "joodse identiteit" en de "identiteit als vrouw" van Carry van Bruggen gepast tegenover een schrijfster die juist haar individualisme als norm stelde? Vooral gelet op uw opmerkingen tegen Romein-Verschoor?
De vragen stellen betekent ze beantwoorden.
Ach, er wordt wat afgebeuzeld in of namens Neerlands Academia. Dan moeten we nog door de vingers zien dat De Keizer nauwelijks twee goedlopende zinnen achter malkander kan zetten zonder dat de uitgever daar een boodschap aan leek te hebben.

Een citaat van Carry van Bruggen dat De Keizer nota bene noemt en dat zij toch in het geheel niet ter harte neemt:

De menigte! Of: ‘de massa’. En daar bedoelen ze jou dan mee, dat ben je dan zelf!
(p.79)

Geen opmerkingen: