26 mei, 2009

Darwinius


Excuseer hoor, maar als je tekeergaat tegen de evolutiegedachte en tegen "de ontbrekende schakel" moet je hetzij de meest flatteuze foto kiezen die je hebt - o, dat is deze, zegt u? - of dan maar geen foto laten plaatsen.

Er zijn dingen die je niet kunt verzinnen. In de gelijkgeschakelde media als "orthodoxe christenen" aangeduide types maken bezwaar tegen een logootje van de firma Google.
Zoals vaak dezer dagen is een nieuwsitempje danig opgeklopt - een gaaf fossiel van een vroege primaat - het vroegste gevonden fossiel van een primaat tot nu toe - wordt gepresenteerd als "missing link".

Moeten er nu lapidaire onzinnigheden gespuid worden omdat degenen die fossielen bestuderen de hete asem in hun nek voelen van lui als de afgebeelde persoon, die ook nog eens Ham heet? Moet de poëzie van de onzekerheid en serendipiteit van het fossielenvinden opgeofferd worden aan lawaaiige zich christen noemende mensen?


Er is geen zekerheid op het gebied van de paleontologie, omdat iedere vondst ten hoogste gebaseerd is op intelligent raadwerk, en beter gezegd nog op grond van toeval. De BBC kan Alice Roberts laten rondtoeren over de wereld om de gang van de mensheid vanuit Afrika te volgen, maar meer dan beelden van een leuk ogende wetenschapsvrouw op reis levert het niet op (dat is in dit geval dan de poëzie). Wetenschappelijk verantwoord zou zijn te zeggen: dit vermoeden wij nu op grond van wat wij nu weten - maar het kan door een enkele vondst in China of op Vuurland onderuitgehaald worden. Hopelijk zegt zij dit, maar genuanceerde verhalen over wetenschap kunnen niet in de massamedia.

Zou die stelligheid die geen stelligheid kan zijn ook zo gepresenteerd worden zonder de aasgieren die zeker weten wat er op een dag in oktober 4004 vóór bekokstoofd is? Laat ze toch zwieren in de lucht en geef toe dat we in het duister tasten waar de boomspitsmuis zich in het algemeen in beweegt.

Geen opmerkingen: