04 mei, 2009

Hun moraal...


Als goed ochtendjasjournalist heb ik onder de douche mogen nadenken of de schier onmogelijke eis tot vergeving ook geldt voor De Boven Ons Gestelden.
Als mens wel. Als Functie niet.
Het lijkt ook wel of sommigen van hen dit zelf uitdragen: Van Agt, nog een blauwe maandag minister van buitenlandse zaken geweest, die zich uitspreekt ten gunste van de onder bezetting levende Palestijnen. Lubbers, die de kruisraketten liet plaatsen, lid van de katholieke vredesbeweging...

Het gaat er om dat de persoon Maxime Verhagen niet in het geding is, maar de gelegenheid die hem geboden wordt als uitvoerder van een imperialistische moordmachine - een aanduiding voor Nederland die niet bij het koekhappende en zaklopende onschuldige zelfbeeld past.

Het imperialisme en kapitalisme zijn immoreel of amoreel. CNN had het nieuws over wat vermoedelijk een aanslag was op de koninklijke familie. CNN bestaat bij de gratie van de reclame, niet bij de gratie van het nieuws.
De moordmachine in Apeldoorn was een Suzuki. Dit werd vermeld in het nieuwsbericht. Maar nieuws doet er niet toe voor CNN.

Reclame wel. De reclame is gekoppeld aan de inhoud van het nieuws.

Suzuki - way of life.
Zeven doden. Voor een auto-ongeluk trouwens een gemakkelijk voorstelbaar resultaat.

(Dank aan Lapis Lazuli.)

Geen opmerkingen: