04 mei, 2009

Doden te herdenken


Rolph Gonsalves. Allochtone naam, beetje vernederlandst. Dat kan. Ledeboer is eigenlijk Lait-de-beurre, Karnemelk dus. Sommige De-Jongen zijn eigenlijk Lejeunes. Enzovoort.
Maar goed, Gonsalves dus heeft een prijs naar zich vernoemd gekregen. Een prijs vernoemd naar een terrorismebestrijder en vice-procureurgeneraal. Ingesteld als innovatieprijs, bestemd voor Nederlanders die zich op een vernieuwende manier inzetten voor de rechtshandhaving.

Volgens Wikipedia heeft Gonsalves op de volgende vernieuwende manier de rechtshandhaving op Nieuw-Guinea verrijkt:

De 26-jarige Gonsalves moest snel een eind maken aan de stammenoorlogen tussen de Dani die nog in het stenen tijdperk leefden, en hij moest een vliegveld laten aanleggen. Gonsalves trad hardhandig op. Hij was verantwoordelijk voor martelingen, brandstichtingen, en het op de vlucht neerschieten van personen, liep te pas en te onpas met een pistool rond, en schoot eigenhandig tenminste twee Dani dood.


Martelen, brandstichten en eigenhandig doodschieten. Van mensen van wie voor de zekerheid wordt medegedeeld "dat ze in het stenen tijdperk leven" en dus niet zullen terugschieten met een pistool.
Hiervoor krijg je dus een prijs naar je vernoemd. Niet in het begin van de vorige eeuw, maar in het begin van deze, de 21ste.

Er is alle reden flink misselijk te worden van dit Nederland.

Geen opmerkingen: