31 mei, 2009

Bunzingen


BBC Springwatch zonder Bill Oddie, het is wennen.
Merkwaardig dat de bunzing, polecat in het Engels, als zeldzaam dier wordt gepresenteerd - dat tot Midden-Wales was teruggedrongen en nu blijkbaar langzaamaan aan het terugkomen is.
In Nederland was de bunzing - het is mij even ontgaan - zoogdier van het jaar 2008, en er werd extra op gelet voor tellingen. Dit heeft geleid tot het afgebeelde verspreidingskaartje. Het dier ontbreekt duidelijk op de Waddeneilanden, op de Friese en Groninger klei en in de noordelijkste polders van Noord-Holland - voorzover de meldingen gaan dan.
Het zou interessant zijn of het dier altijd ontbroken heeft op de eilanden, of dat het hier is uitgeroeid. Het laatste is allesbehalve uitgesloten.
Het is ook na het waarnemingsjaar 2008 moeilijk te zeggen of dit nachtdier nu bedreigd is of niet. Er worden er veel doodgereden door automobilisten.

Ook de koekoek blijkt het moeilijk te hebben, zowel in Groot-Brittannië als in Nederland. Dit wijst er op dat de waardvogels, de soorten waarop de koekoek voor het broeden parasiteert, het zelf moeilijk hebben. De karekieten zijn zeldzaam geworden, bijvoorbeeld. Er wordt in Groot-Brittannië nu extra op gelet - op de koekoek dan. Kwestie van kalf en put, lijkt mij.

Geen opmerkingen: