25 mei, 2009

Brennende Sorge


Maurice de Hond voorspelt dat "Geert Wilders" de grootste partij van Nederland wordt. Wilders heeft niet eens een partij - het apparaat dat mensen mobiliseert voor verkiezingen, nadenkt over programma's, het kader levert voor vertegenwoordigende organen en - zeker zo belangrijk - voor de ambtelijke bestuurlijke infrastructuur.
Wilders heeft geen partij, hij is de partij.

Het wonderlijke is dat ruim tweeëneenhalf jaar later zijn fractie nog geheel intact is. Eerdere partijen Die Goed Naar Het Volk Luisterden, zoals de Boerenpartij, de Centrumpartij en de LPF, vochten elkaar binnen de kortste keren de tent uit. Ook binnen de Nederlandse fascistische- en de nazibeweging was het onderling vechten voor de bezetting. De Ene Leider, dat werkt niet in Nederland. Althans...

Het is handig: er hoeft niet aan zaalafdrijving gedaan te worden, aan verstoring van bijeenkomsten van een partij die niet bestaat komt men niet toe. Zo kun je ook groot worden.

Wilders bepaalt de agenda van de andere partijen. Het is niet alleen van hem afhankelijk, hij is een uitvergroting van wat alle regeringspartijen voorstaan - hij komt niet voor niets uit de VVD voort. De huidige burgemeester van Amsterdam heeft de Strenge Wetgeving Tegen Vreemdelingen erdoorheengejaagd, waarna hij snel de boel bij elkaar ging houden in de hoofdstad en zo ruimte schiep voor praatjes over hemzelf als Allochtonenvriend. Er wordt in Nederland voortdurend extra ruimte voor steeds rechtser geschapen - geklets vanuit het Gooi dat de Publieke Omroep zo links is (wat is er dan zo links aan de STERreclame waar alles om draait?) - of "de pers" - en bij De Volkskrant zullen ze het altijd nog nabazelen: ach, wij zijn zo links, en toch denken wij Genuanceerd over Integratie. Verdere ruimte scheppen voor Wilders dus.

De Hond hoeft het niet bij het rechte eind te hebben, eigenlijk is dat zelfs gewoonte. Toch heeft het verkondigen van de populariteit van het mannetje met het babyhoofdje en het malle kapsel en de aangedikte zajte jee (nog uit de VVD-tijden toen hij stemmen moest binnenhalen "voor Limburg") een functie. Zonder er veel werk aan te hebben - dat doen de opiniepeilers wel voor hem - blijft Wilders de politieke agenda van Nederland bepalen.

Hij heeft nu zelfs deze maandagochtend voor mij op dit weblog bepaald. Er is namelijk reden tot bezorgdheid. Niet alleen in Nederland, maar ook en misschien wel vooral daar. Als er al serieus sprake van is vanuit een soort Verelendungsstandpunt dat hij dan maar minister-president moet worden...

Addendum: Nog een naam die hier eenvoudigweg niet meer hoort te vallen, maar als ik dan toch bezig ben.
Ik heb geen enkel idee van wat mw. Amanda Kluveld-Reijerse anders voorstaat dan lawaai maken terwille van aandacht voor Amanda Kluveld-Reijerse - de beste reden om het zwijgen er over haar toe te doen.
Zij komt inmiddels uit de kast als wegbereider van premier Wilders:
Niet de islam maar de westerse cultuur is superieur.


Ach, had ik zoiets niet ook gehoord van de hooggeleerde Beunders, om nog maar eens zo'n naam te laten vallen?

Geen opmerkingen: