10 mei, 2009

Een kwart en een half miljoen


Grootste "menselijke vloed" in Pakistan sinds 1947, meldt The Independent. Een half miljoen mensen zijn op de vlucht gejaagd door een zogeheten seculier democratisch regime dat "militanten" bombardeert in het Swatdal.
De "militanten" worden gemakshalve aangeduid als Taleban, wat eenvoudigweg "studenten" betekent, maar hier natuurlijk een woord is dat moet suggereren dat Pakistan bedreigd wordt vanuit Afghanistan. Het Pakistaanse regime weet wat het doet en zou kunnen weten dat het alleen meer vijanden kweekt. De actie is dan ook in opdracht van Product Obama en zijn team.

Een half miljoen vluchtelingen - het is veel, het is iets waar het woord schandaal niet meer van toepassing kan zijn - zelfs het geweld van het Srilankaanse regime zinkt er als het ware bij in het niet (het gaat op Sri Lanka "slechts" om een kwart miljoen vluchtelingen) - maar de grootste vluchtelingenvloed van Pakistan dateert van 1971, moet er nog even bijgezegd worden. Het op de vlucht jagen van misschien wel tien miljoen mensen uit Oost-Pakistan was een casus belli die tenslotte werd opgevat door India, waardoor Bangladesj onafhankelijk werd en de vluchtelingen terug konden keren.

Dit is als het ware het "Cambodja-moment" van Product Obama - zeer vroeg tijdens zijn bewind.
Ik hoor niet veel over een massale vredesbeweging in de VS. In de Swatvallei sneuvelen dan ook niet "our troops".

Geen opmerkingen: