01 november, 2005

Monotone antidemocraten"De eenstemmige islamitische muziek drukt een houding van aanpassing aan de dominante deun uit, die verklaart waarom democratie, wetenschap en teamsporten zich in de moslimwereld zo weinig ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor de dialoog die immers nieuwsgierigheid veronderstelt naar het eigen geluid van de ander."
Het citaat leunt zwaar op de deskundigheid van neocon-oriëntalist Bernard Lewis, hofideoloog van het Bushregime. Het wordt met kennelijke instemming geciteerd door de theoloog Jean-Jacques Suurmond in Trouw vandaag.
De kop: "Monotone muziek moslims verklaart hun mindere democratie, wetenschap en sport."

Het is onvoorstelbaar wat allerhande volk voor braaksel kwijtkan in de staatsmedia de laatste jaren, en wie er als deskundige kan poseren.

"Monotone muziek van moslims". Bedoelt Suurmond de gamelanmuziek van Java? De muziek van Oost-Turkestan? Dacht hij meer aan de high life muziek van West-Afrika? De qawwali van Abida Parveen (zoals afgebeeld)? De dansmuziek van Ali Hassan Kuban? Klassiek Arabische, Turkse, Perzische muziek? De kolo's van de Balkan?
Welnee - zoals het een goed billen- of tietenknijper als theoloog Suurmond betaamt meiert hij over "Turkse buikdansmuziek", waarbij mannen geacht worden een biljet op een spannende plaats te verstoppen bij de danseres. Suurmond vindt dat geld verstoppen reuze spannend. De muziek vindt hij eentonig.
En zie en hoor - omdat hij die muziek eentonig vindt zijn moslims eentonig en niet democratisch, niet sportief en van wetenschap weten ze ook niets.
Zoals een aanval op het Wereldhandelscentrum in New York verschrikkelijk terrorisme is, want dat wordt door monotone moslims gedaan.
Het bombarderen van Kaboel, Baghdad en binnenkort Teheran en Damascus is daarentegen een teken van democratie, polyfonie, wetenschappelijkheid en sportiviteit.
En het zal wel gebeuren uit naam van Degene Die maant de andere wang toe te keren.
Eigenlijk valt er ook niets terug te zeggen op zoveel bijna misdadige onbenulligheid.

Geen opmerkingen: