04 november, 2005

Vrijdagmiddag in de Kinkerbuurt


Vrijdagmiddag 4 november 2005 - een zonnige herfstdag, hoek Bilderdijkstraat-Kinkerstraat Amsterdam. Een negentiende-eeuwse arbeiderswijk, dus nu een wijk waar veel zogeheten allochtonen wonen. Vier politieagenten op dezelfde hoek. Twee houden er "autochtone" fietsers aan - klaarlichte dag, maar ze zijn vast stout geweest. De derde controleert de papieren van een donkere jonge man. Daar gaat hij eens uitgebreid voor staan. De vierde loert speurend rond.
Na enig winkelen: dezelfde vier hoeken, agenten op een andere hoek dan eerst. Twee kijken met grote interesse in het paspoort van uiteraard een andere donkere "Noordafrikaans uitziende" man.

Racistisch rechts weet zeker dat de Amsterdamse burgemeester een slappeling is met zijn "de boel bij elkaar houden". Mensen die nog een klein beetje geheugen hebben, en het is echt nog niet zo lang geleden, weten dat hij degene is die als staatssecretaris voor vreemdelingenzaken, als voorloper van Nawijn en Verdonk, de huidige wetgeving tegen vreemdelingen heeft doorgevoerd. De twee geliefde boelieden van de linkerzijde hoefden alleen maar de wetgeving van Cohen consequent en adequaat uit te voeren.
En het ziet er naar uit dat voor Cohen de boel bij elkaar houden betekent dat de politie willekeurig mensen aanhoudt die er verkeerd uitzien.
We hebben een paar jaar geleden in Brussel gezien waartoe dit leidt. En in Frankrijk staan de armoewijken, wat daar betekent: de buitenwijken, in brand. Men is gewaarschuwd: nog even doorgaan met de boel bij elkaar houden en het is in Amsterdam ook raak.
Koen Koch schreef vorig jaar naar aanleiding van de lawaaidemonstratie op de dag waaarop Theo van Gogh werd vermoord dat dit een slimme zet was. Dan hoefde Cohen geen gefluit of boegeroep te horen op de Dam. Het fluiten en het boeroepen bij dezen alsnog even.

Geen opmerkingen: