25 november, 2005

Kleinschalig geteelde koffie?


Wandelend door Portland Oregon kwam ik een koffiebar tegen die kleinschalig geteelde koffie van Papoea-Nieuw-Guinea aanbeval. Geteeld door kleine boeren in de hooglanden, was de suggestie. De noordwestkust van de VS is nationaal bekend doordat ze er behoorlijke koffie kennen - dat vindt men elders in de VS maar raar.
PNG en Oregon liggen aan de zelfde oceaan dus er leek enig verband.
Ik vraag of de koffie hier geproefd kan worden. Korzelig wordt mij een proefbekertje voorgezet. Ik had bedoeld: schenkt u deze koffie hier ook (op de ruit stond namelijk dat je er pakken van kon kopen).
Het bleek "de koffie van de maand". Zeer behoorlijk, redelijk bitter. Maar ik ga niet met een pak PNG-koffie naar Nederland vanuit Oregon.
Dit blijkt niet te hoeven. De onbepoten supermarkt in Amsterdam verkoopt ook al kleinschalige koffie van PNG. Zo ekologisch verantwoord. Help de paradijsvogels. Houd het paradijs in stand. Het zal best. Maar enige twijfel over de houdbaarheid van het begrip "kleinschalig" bekruipt mij wel...

Een opgepikt cijfer: PNG is goed voor 2% van de wereldkoffieproductie.

Geen opmerkingen: