15 november, 2005

Op de rode lijst


Hoe kort is het geleden dat je in de stad maar je raam hoefde open te zetten om vogelgeluiden te horen? (of dat je ze door het dichte raam heen hoorde?) Meestal kwamen die van de huismus.Vooral in de lente kon je de algemeenheid van de mus afmeten aan het aantal doodgereden jonge vogels dat je op straat zag. Als fietser moest je ook uitkijken voor laagvliegende mussen op bepaalde tijden van het jaar. Ze baadden zich in regenplassen of in zandhopen. Hipten om je tafeltje op het terras. Getjilp heel gewoon. Op iedere straat, ieder plein, iedere gracht - overal in de stad.
Zelfs op het platteland dat ik regelmatig bezoek zie ik zeker niet meer dagelijks huis- of ringmussen. Een vogeltje dat vroeger zo alledaags was is het plotseling niet meer.
Maar wel alledaags genoeg om op sites van zogeheten plaagdierenbestrijders genoemd te worden. Evenals trouwens de steenmarter. En er moest een type met een windbuks ingezet worden om in Leeuwarden het hoogstbelangrijke kampioenschap dominostenengooien te redden, nadat een musje er 23.000 had omgegooid. De sponsors waarderen dergelijke guerrilla-acties van vogeltjes niet. Televisiestation SBS6 ook al niet.
Nu nog even vernemen wie de sponsors zijn die wij naast plaagdierenbestrijders Duke (ha - vernoemd naar de baas van de KuKluxKlan?) in het zonnetje mogen zien na deze heldendaad.

Geen opmerkingen: