27 maart, 2007

Zestien miljoen ex-anarchisten


Goed anderhalf jaar geleden was voor onze anti-vakbonds-vakbondsactiviste D66 nog het natuurlijke onderdak. Maar de toekomst van die partij zag er toen wel somber uit. Het werd dus de PvdA, vooral ook omdat Rick van der Ploeg hier ongetwijfeld meer in zag. Hoezo Van der Ploeg? Ja hoor eens, als u dat niet begrijpt ga ik het niet aan uw neus hangen.
Toch ziet het er voor de PvdA ook weer niet zo zonnig uit. Het is best mogelijk dat de club overvleugeld zal worden door de Socialistische Partij, eerder vroeg dan laat. Maar ja, de SP heeft makkelijk praten, die draagt bijna nergens bestuursverantwoordelijkheid. Draag je die eenmaal, dan piep je wel anders.

Wat heeft ons vosje verder nog te zeggen in Trouw, onder de kop Niet opportunistisch reageren op de SP? "De voorheen anarchistische Nederlanders willen sterke leiders. Ze hebben behoefte aan duidelijkheid. Dat verklaart het succes van Wilders."
Misschien kan Rick ook eens uitleggen dat negen toch echt minder is dan drieëndertig. Of hij wel weet wat anarchistisch betekent zou ik niet durven zeggen.

En het rare is: ik geef nu, anderhalf jaar later, meer voor de toekomst van D66 dan voor die van de PvdA. Het kan verkeren. Ook al is drie minder dan drieëndertig.

Geen opmerkingen: