26 maart, 2007

Onze offers


In Lichtpunt op de BRT was Robert Fisk aan het woord over de Grote Beschavingsoorlog. Behartenswaardige dingen zei hij - de tijd van de goede vrolijke koloniale oorlog ver weg is voorbij. In de tijd toen de VS tegen de Koreanen en de Vietnamezen vocht deden dezen iets terug in de VS zelf. De Britten konden ongestraft huishouden tegen bevrijdingsbewegingen op Cyprus en in Kenia, het was en bleef ver weg. Dat is en blijft voorbij - ook al zijn er geen Jordaanse troepen in Brussel, geen Egyptische in Parijs of Libische in Londen. Er zijn nu meer Kruisvaarders in de islamitische wereld, 22 keer zo veel als in de tijd van de Kruistochten. En waarom is het taboe te vragen naar de motieven voor de meervoudige misdaad van 11 september 2001?

Het verhaal voor de terugtocht van de VS-militairen uit Irak is gereed, en wordt juist door de Democraten verkondigd: zij zijn onze offers niet waard. (Fisk bleef in de eerste persoon spreken, tegen beter weten in).

Het nazisme of fascisme en het bolsjewisme worden in "het noorden" als het grote kwaad van de twintigste eeuw gezien. Maar vanuit zuidelijk perspectief is een veel groter kwaad dat in het noorden niet genoemd wordt of gezien: het kolonialisme. Een -isme dat nog of weer voortleeft.

Fisk zei scherper geformuleerd wat ik Anton Wessels een paar jaar geleden heb horen zeggen over het brengen van democratie in het Midden-Oosten en het zogenaamde gevaar van de islam.
Het programma Lichtpunt is wel weggestopt in de kijkcijferluwe uren.

Geen opmerkingen: