08 maart, 2007

Ach wat, de provincie


Met de gebruikelijke ergernis de uitslagenavond van de Statenverkiezingen bekeken - het beste dat ik er van kan zeggen is dat het programma niet voor reclame werd onderbroken. Voor het eerst in zeventien jaar had ik afgezegd als lid (voorzitter zelfs) van het stembureau - het beeldschermwerken eist zijn tol van mijn ogen, die zonder leesbrilletje niet meer willen samenwerken. Daar moet iets aan gedaan worden, maar gisteren was dit nog niet gebeurd. Zodoende heb ik de televisiebeker helemaal kunnen ledigen, hand voor een oog.
Het blijkt dat men in NOS-achtige kringen het lawaai van het beebietje met het Mozartkugelnblikjeskapsel over de dubbele nationaliteit van twee staatssecretarissen zo ongeveer tot hoofdpunt van de verkiezingen heeft verklaard. Alsof het verlies van de PvdA niet te verklaren is aan de hand van de AOW-plannen, de gebleken corruptie van Wim Kok (nooit uitgemeten in de staatsmedia, maar wel bekend bij het publiek) en de coalitie in het algemeen - plus het duidelijke alternatief van de SP op rood en de Partij voor de Dieren op groen (want ja, GroenLinks, daar hoeven we het ook niet over te hebben). Het bleek in een of andere peiling dat veertien procent van de kiezers de kwestie van de paspoorten belangrijk vond. Het is dan ook niet belangrijk, NOS-types!
Ernstiger nog: ons werden de uitslagen van de Statenverkiezingen bespaard. Alleen de Eerste Kamer werd belangrijk verklaard. Ik moet nog zien dat de SGP ook echt een zetel inlevert met 0,1% verlies. Bij het overzicht werd vermeld dat de Overigen dertien zetels hebben. Dat is dus meer dan de PvdD of D66 - en toch worden de provinciale lijsten niet geteld voor een Kamerzetel. Die zogenaamde Onafhankelijke zetel (twee periodes was het Marten Bierman van de Groenen, die de doorslaggevende stem tegen het referendum gaf in 1999, ook al wordt deze altijd aan Wiegel toegeschreven) is wel degelijk haalbaar.
Ook zonder de fortuynisten van Leefbaar Zuid-Holland (1 zetel) zijn de Overigen goed voor een zetel, en ze zouden wel gek zijn als zij er geen gebruik van maakten - voor een vrije Fries of Zeeuw in de Eerste Kamer, of wie dan ook...
Deze ene zetel gaat evenals de mogelijke restzetel van de SGP bij een van de groten weg, maar de coalitie komt niet in gevaar, helaas.

[Wim de Bie zocht een partij voor een zeer belangrijk punt - de Groenen of de Partij voor de Dieren, onderste vakje, zou ik zeggen - heb ik ook gedaan].

Geen opmerkingen: