01 oktober, 2005

Woorden van de week 2003-2

27. "Meedoen, meer werk, minder regels."


Hadden die dixieland-met-pilspartijen er niet een Departement voor Deregulering uit kunnen slepen, of op zijn minst een staatssecretariaat?28. Dat Bush Jr. en Blair christenen zijn zouden we al eerder weten. Dus hun blijdschap over de (vermoede) dood van de zonen van Saddam Hoessein al-Tikriti mag geen verrassing zijn.


Langzamerhand krijg ik het gevoel dat het Verenigd Koninkrijk alleen nog gewelddadig van Tony Blair verlost kan worden. Hoe dat er uit kan zien? Ik hoop maar dat het een vals voorgevoel is. De houdbaarheid van de man die vrede had moeten brengen in de Six Counties is allang vervallen. En het enige alternatief voor het Verenigd Koninkrijk, een coalitie van Liberalen, Schotse en Welshe nationalisten - het zal wel een premier Portillo worden...(toch ook winst: een openlijk gaye premier).


29. Als Hubert Smeets weer eens de rancuneuze riedel aanheft over de zogenaamde babyboomers bewijst dit vooral dat hij de krant waar hij sinds kort hoofdredacteur van is nooit gelezen heeft. Onder de naam Annabelle Parker is met die rancune definitief de vloer aangeveegd in dat blad, al een jaar of tien geleden, door schijver dezes.


30. En nu we het er toch over hebben: een boek dat als "de eerste dissertatie" over Provo wordt aangekondigd, dat naast Amsterdam ook de beweging in Maastricht in het zonnetje zet, en de bekendste Maastrichter Provo ontbreekt geheel - dat kan dus niks wezen. Al was het ook al omdat het helemaal niet de eerste dissertatie over Provo is. En zie ik in het dankwoord, het ding doorkijkend in de winkel, niet speciale dank voor mevrouw Schwegmann?


Een dissertatie over Provo zou overigens helemaal geen gek idee zijn.


31. GEEN DANKBAARHEID VOOR DE VOLGZAME OORLOGSPROPAGANDIST


The Blair government's attacks on the BBC make sense (...). They are not only a distraction from Blair's criminal association with the Bush gang, though for a less than obvious reason. As the astute American media commentator Danny Schechter points out, the BBC's revenues have grown to $5.6bn; more Americans watch the BBC in America than watch BBC1 in Britain; and what Murdoch and the other ascendant TV conglomerates have long wanted is the BBC "checked, broken up, even privatised...All this money and power will likely become the target for Blair government regulators and the merry men of Ofcom, who want to contain public enterprises and serve those avaricious private businesses who would love to slice off some of the BBC's market share." As if on cue, Tessa Jowell, the British Culture Secretary, questioned the renewal of the BBC's charter. - John Pilger


32. ONVERWACHT GEVOLG


Restauranthouders in de omgeving van het gebied waar de aanslagen hebben plaatsgevonden in New York hebben zich in arbeidersco�peratieven georganiseerd.


33. HEETSTE ZOMER SINDS MENSENHEUGENIS


We are not contemplating the end of holidays in Seville. We are contemplating the end of the circumstances which permit most human beings to remain on earth.

George Monbiot


34.

VOOR ROB VAN LIMBURG, medestrijder voor behoorlijke radio in Nederland


In het hiernamaals


Is Geest en adem bijna iedereens meestgeliefde programma


35. DE RTL-Zoveelhoofden kijken ons leip aan vanaf de affiche. Zij beloven ons losgeslagen jeugd te zijn. We mogen er wel marktconform uitzien, maar we zijn echt heel erg losgeslagen, hoor. Onze jeugd. Ontspoord. Althans losgeslagen. Van welk anker, kan ik alleen maar denken.


En dat terwijl het Nederlandse staatshoofd zelfs blij is met haar nieuwste schoondochter.


Hoop, is er nog hoop - om Koos Alberts maar eens te citeren - Ernst Bloch ligt zo voor de hand.


36. Requiem voor een hof, of: regels zijn regels, deel 1


37. Maar nu even iets geheel anders, iets veel belangrijkers. Tientallen jaren geleden vonden we een "rare"schelp aan het strand van Bakkum. Hij was zo klein dat hij ongemerkt weer zoek kon raken, terug in zee. Prud'homme van Reines boekje zei: zeer zeldzaam, misschien alleen fossiel. Een Europese kauri. Zes september 2003 spoelden er veel zeer oude schelpen aan op het Egmond-Binder strand. Daaronder deze Trivia monacha. Deze keer niet teruggevallen in zee. Wat is belangrijk in het leven? Zie hem rusten na zijn lange reis door tijd en ruimte...


38. Wat ook bij deze zomer hoorde...


39. Bericht van de flexibele werkvloer, nr. 2, door mijn goede vriend Rob Gerritsen


40. Deze busmaatschappij met zijn fantasienaam die Engels aandoet rijdt deze lijn in opdracht van de gemeente Alkmaar en de provincie Noord-Holland, zo staat het (korter natuurlijk) achterop de bus.


Wie denkt dat de busmaatschappij er is om buslijnen te doen rijden vergist zich. De busmaatschappij is er om winst te maken. Waarop is nog maar de vraag. Als topman "Mooie Frans" maar op kosten van de zaak naar het bordeel kan. Raar eigenlijk, die naam - als hij echt zo mooi was zou hij toch wel gratis aan zijn trekken kunnen komen?


Het marktfundamentalisme brengt zijn eigen dagelijkse waanzin met zich...


41. Ik pooier niet meer, ik heb nu een uitzendbureau - Een klassieker van Steef Davidson en Bert Griepink, 1972


42.Building more prisons to address crime,
is like building more graveyards to address a fatal disease. - Robert Gangi


43.

TWEE HEREN


Het CDA staat voor christelijke normen en waarden, maar het moet wel betaalbaar blijven. - Een lid van de CDA-jongerenorganisatie, ongetwijfeld voor zichzelf sprekend maar toch een diepe waarheid uitende, Congres van het Noorden, Groningen 18 oktober 2003


Er wordt steeds beklemtoond dat de ideologen van het Bushregime marktdemocratisch bekeerde trotskisten zijn. Hun programma van een maakbare heerlijke wereld hebben ze nooit overboordgezet. Het kan zijn.


44. Dan moeten we er toch even bij stilstaan dat de grote man achter het huidige Nederlandse bewind, Zalm, voormalig mao�st is. De vos verliest zijn streken niet...


45.

NOVEMBER 2003


Het Christen-democratisch App�l brengt "risico-allochtonen" ter sprake, voor wie aparte wetgeving ingevoerd moet worden. Janmaat en Fortuijn zijn om minder verketterd.


46.

Verlaat


Alweer iets persoonlijks:


Op de koninginnedagvrijmarkt, niet eens dit jaar, heb ik een LP van de Engelse blue-eyed-soulzangeres Sunny gekocht, Doctor's orders. Het singletje had ik al, en thuisgekomen met deze buit had ik een beetje tegenzin in de hoes. Had de zangeres niet net even een wat ordinair ogende blik? Ik heb hem weggezet, dat komt wel meer voor met platen.


Dezer dagen ruimde ik het een en ander op en in, hoognodig. Ik kwam de LP tegen en zette hem op. Het op twee na laatste nummer van de b-kant bleek de afsluiting van Radio Luxemburg in de vroege jaren zeventig te zijn. Maybe the morning, een soort nachtgebed voor jongeren, op de maat van de tijd wellicht. Het maakte veel emoties los. Ik weet inmiddels geloof ik wat de voornaamste is.


De kans dat dit gelezen wordt door iemand die op jeugdige leeftijd halfwees is geworden is niet groot. Maar het blijft staan in de weekwoordenparkeerplaats.


Het jeugdige verlies en tekort kan op alle mogelijke manieren losgemaakt worden, op vele leeftijden, onder allerlei omstandigheden. Een lied bijvoorbeeld dat om het eren van ouderen vraagt, ouders dus ook.


Een andere link zal ik niet leggen naar Verlaat verdriet.. Bij dezen dan.POSTSCRIPTUM ALLERZIELEN 2003


Uitzending "Het klooster" van de KRO op Hilversum 5, zondag 2 november. Op de altijd net iets te blijmoedige toon wordt in een reportage over een klooster ook even een onderdeeltje human interest "van normale mensen" ingelast. Over een vrouw die op jonge leeftijd haar moeder heeft verloren en niet naar de begrafenis is geweest. Na afloop een lied van Jenny Arean (of daaromtrent) over de dood van je moeder, waarna je nooit meer kind bent. Geldt dat ook als je zes bent? Illustratie van iets wat blijkbaar moeilijk uit te leggen is. Excuses als u deze notities te persoonlijk vindt...


47. Van Kooten & De Bie - wat is het alweer lang geleden, en wat is Nederland "af", zoals Kees Fens ooit in verband met hun typetjes heeft gezegd. Het zou niet meer kunnen, niet eens zozeer omdat de heren te oud zijn - hoewel deze zelfkennis hun ook wel siert -, maar omdat politici als Balkenende en de Juinense wethouder Verhagen zelf weggelopen lijken te zijn uit een aflevering van Van Kooten & De Bie. Het hoeft niet meer - wil de laatste die nog in Nederland gelooft het licht uitdoen?


48. Wij streven naar waar het eeuwig geluk der mensheid ons wacht - Felix Ortt over het christen-anarchisme, 1912.


49. Wie zegt iets om de medemens te geven zou ernstig na moeten denken over het opsluiten achter tralies. Het gaat niet zozeer om het opsluiten, maar om de tralies. In een kooi wordt niemand een beter mens. - naar Malcolm X


50. 2250 euro voor het zonder geldige papieren rondlopen in Nederland. En het Christen-Democratisch App�l had ook graag gezien dat de politie regelmatige straatcontroles zou houden. De barmhartigheid van deze Samaritanen moet tevens geld in het laadje opbrengen - dat wisten we al (heeft die Samaritaan wel geldige papieren? denk van niet...)


51. Wonderlijk hoezeer Saddam Hoessein al-Tikriti tevoorschijn gekomen uit zijn schuilplaats aan Michail Alexandrowitsj Bakoenin deed denken: wild haar en baard. Daar houdt de overeenkomst op - tenzij men de voortvluchtigheid voor illegitieme machthebbers (zijn ze dat niet per definitie?) meetelt.
52. Moammar al-Gadhafi die kernwapens nastreefde en er nu spijt van heeft - hij heeft liever Amerikaanse oliemaatschappijen in zijn land. Het wonderlijke is dat deze dictator met zijn groene boekje op de een of andere manier ook koketteert met anarchisme althans staatloosheid. Een perfecte bondgenoot dus voor de zogeheten neoconservatieven.

Geen opmerkingen: