01 oktober, 2005

Een gevolg van de hete zomer van 2003

Erich Fromm had het al decennia geleden over de wonderlijke behoefte nu ook het weer records te laten halen. Maar ja, nu is het niet meer het weer, het is het klimaat. Een klimaat dat het gevolg is van de huidige kapitalistische productiewijze. Zeker. Het is erg. Maar nu even iets anders.

Dit is de droogste zomer sinds mensenheugenis geweest in deze streken (Nederland, Belgiïë), en wat mij betreft de warmste die ik ooit heb meegemaakt (eerlijk gezegd moet ik dit uit de cijfers geloven). Naast verdorrende planten en droogvallende poelen was er nog iets te constateren.

Of het nu objectief of subjectief de warmste zomer in tijden is geweest - en 0,1 graad koeler dan 1947, dat moet je toch echt uit het nieuws halen - het is de eerste zomer geweest waarin dames ongegeneerd hun bustehouder lieten zien. Niet dit enkele stuk ondergoed, maar delen ervan. Mij staan nog wel "bloteschouderzomers" voor de geest, waarin niet algemeen bh-schouderbandjes te zien waren, of zelfs de rugbandjes, of het begin van het strategische deel. Het was allemaal te zien, en je hoefde er bepaald geen voyeur voor te zijn geweest.

Bij een décolleté behoorde tot nu toe steeds de illusie dat het zo hoorde, dat het niets met ondergoed te maken had. Deze code is nu op zo'n grote schaal doorbroken, dat het misschien om een blijvende ontwikkeling gaat. Zoiets als "het uitlaten van het bovenstukje aan het strand", dat zeer precies op 1975 valt te dateren - ook een warme zomer.

Het taboe op ondergoed is een paar zomers eerder doorbroken, toen onder het blote middenrif plotseling ook onderbroekjes te zien moesten zijn op de een of andere manier, in vetervorm. Heel algemeen is het niet geworden, maar taboe en illusie werden verbroken. Het was en is juist de bedoeling dat dit ondergoed te zien is. Geldt dit nu ook voor de bh? Of is het een zekere gemakkelijkheid, "het doet er niet toe of het te zien is" die hieraan ten grondslag ligt? Waarschijnlijk is het laatste toch het gevolg van het eerste: het taboe sneuvelt eerst, dan de illusie.

Ik wil het maar even geconstateerd hebben. Ik ben niet zo mal mij te beklagen, en wie op deze site zedenmeesterij had verwacht (ja, en het dan stiekem toch leuk vinden, ouwe!) vergist zich. Ik stel vast - na "de zomer van de zwarte jurkjes", de zomer van de bh-bandjes....

Ik kan mij nu even geen verder sneuvelende combinatie van taboe en illusie voorstellen...


Geen opmerkingen: