04 oktober, 2005

Heiligen en commercie


In de dozensupermarkt liggen ze volop, met teksten (tweetalig,voor de Belgische markt dus ook): pepernoten, met een voorgedrukt briefje aan Sinterklaas. Hoe kun je nu je schoen zetten als de goedheiligman nog lang niet in het land is? Op 26 september jongstleden hebben vier Sinterklazen in Zwolle derhalve de pepernoten uit supermarkten weggereden in karretjes. Sinterklaas verklaarde dat hij voor 3 november geen pepernoten in de winkel wenste te zien. De pepernoten zijn aangeboden aan de Spaanse ambassadeur. Er zijn enkele Sinterklazen aangehouden, wegens diefstal. Het jongste volkje heeft in de Markt te geloven, en niet in Sinterklaas (en die andere vent met die baard bestaat ook niet - al moet er wel "iets" zijn, dixit Balkenende).
Mooie actie. Doet denken aan de kerstmannenactie vanuit Christiania, Kopenhagen, in 1975, waarbij kerstmannen cadeautjes uitdeelden aan kinderen in warenhuizen - wat de scène opleverde van politieagenten die kerstmannen in elkaar timmerden en huilende kinderen hun cadeautjes afhandig maakten. Markteconomie gaat van au.
(De kerstman - of was het nog Sinterklaas? - heeft ook Wroclaw op stelten gezet in groten getale, op 7 december 1988 - afgekeken van Christiania wellicht, of desnoods van een verhaal van Leonhard Huizinga?).
Het gratis krantje Metro hield gisteren een rondvraag bij zijn blijkbaar vooral studentikoze lezerskring over dierendag. Wat een onzin, iedere dag is het dierendag - weer een commercieel opzetje, was de reactie. Aangezien de redactie van zo'n krant niet slimmer mag zijn dan haar lezers geen uitleg over de achtergrond van dierendag. Bij dezen dan maar even: 4 oktober is de naamdag van St. Franciscus, de leukste heilige voor niet-katholieken uit de roomse santenkraam. Van Franciscus wordt verhaald dat hij predikte aan de vogels en de vissen, en zodoende wordt hij wel als patroonheilige voor dieren gezien - en daarom is zijn naamdag tot werelddierendag uitgeroepen. Het heeft net zomin als Sinterklaas iets met commercie te maken. Oorspronkelijk dan...

Geen opmerkingen: