26 oktober, 2005

Onderkruiperij blijft onderkruiperij...


...ook na veertig jaar.
Hilversum 3 is opgezet om de wind uit de zeilen te nemen van Radio Veronica. Het was een treurige vertoning, en dat is het gebleven. Veronica werd van zee geveegd door een minister die eerst heel toevallig eerst voorzitter was geweest van de Katholieke Radio Omroep. Het kon zich vervolgens bij de onderkruipers aansluiten. Daar was het thuis, tenslotte hadden de heren ondernemers achter dit station een ander zendschip op volle zee proberen op te blazen.
Onvermoeibaar besloot men dat Hilversum 3 Radio 3 moest gaan heten. Dat zal wel sneller hebben moeten klinken. En tussen een aantal jaren hebben ze het alleenvertoningsrecht gehad op de middengolf, als "Nederlandse popzender" - en op de FM, althans in de legaliteit.
Ik kan geen medelijden hebben als 3FM, zoals het geval nu heet, het in luistercijfers moet afleggen tegen obscure rotzooi als Sky Radio of Radio 538. Als je bij je geboorte niet deugt, daarna ook nooit hebt willen deugen dan moet je niet opkijken als je op je veertigste met de nek wordt aangekeken. Vooral als je niets doet ter verbetering, integendeel.

Er is een tijd geweest dat deze rotzooi overal ongevraagd aanstond waar je het niet wilde horen. Wat mij opviel van de opgepepte halvegaren die hun niksige muziekjes onder gebrul aankondigden is dat bij iedere aan- en afkondiging het woord "seedee", ook wel uitgesproken "sjeedee", viel. Dus ieder drie minuten zeker het woord "ceedee", in een tijd dat nog lang niet iedereen daaraan deed. Tenslotte was Nederland het dichtst beceedeede land ter wereld. Puur toeval natuurlijk. Nu het doek voor deze geluidsdrager lijkt te vallen is het misschien mosterd na de maaltijd, maar het lijkt mij nog steeds interessant te vernemen hoeveel de gloeilampenfabriek in het zuiden des lands heeft besteed aan deze woordkramerij. En hoe het betaald is. Lijntjes coke? Of toch maar contant onder de tafel?

Hilversum 3 - ook met VPRO reddeloze rotzooi, onder welke naam dan ook. Alleen al het feit dat het moet concurreren met troep als Sky of 538 spreekt boekdelen. "Publieke omroep"...

Geen opmerkingen: