25 oktober, 2005

Uit de nieuwe Van Dale

Ik heb een wel zeer blauw maandagje voor Van Dale geklust. Kwam er achter dat "spreken met consumptie" er niet in stond - dit is rechtgetrokken -, en dat "een halt toeroepen" een rare vernederlandsing van het Duitse "Einhalt gebieten" is stond er ook niet in (en staat er nog niet in, denk ik). Ik geloof dat mijn vondsten niet gewaardeerd werden, dus dat was weer dat.
Maar wat vinden we nu wel?

"Aan de nieuwe editie van de Grote Van Dale zijn zo'n tienduizend nieuwe woorden en betekenissen toegevoegd zoals allochtonenstop, inburgeringsplicht, monoculturalisme en uitburgeren... "
(Tip: Farshad Bashir.)
Voor wie zich afvraagt: waarom zet je op je site dat je in innere Emigration vertoeft - hierom dus.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wow! Ik word geciteerd, niet te geloven!

Maar het mooie aan Van Dale is, vind ik, dat je ook de ontwikkelingen in de maatschappij ermee kunt volgen. Over iets waar een verhitte discussie over gevoerd wordt, zal altijd nieuwe termen brengen. En nu kunnen we in een keer zien waar de mensen zich "druk" over maken.