18 oktober, 2005

Een primeur

Het onderwerp is allesbehalve vrolijk: een gevangene in een zogeheten superbeveiligde gevangenis in de VS heeft kanker (prostaatkanker als ik het goed begrepen heb). Hij wordt hiervoor behandeld in een gevangenisziekenhuis, maar als zwaarbewaakte gevangene moet je blijkbaar ook in het hospitaal zwaarbewaakt blijven. In ketenen in bed met mannetjes naast je.
De behandeling wordt voortijdig gestaakt en de gevangene wordt teruggebracht naar die zware nor, Boscobel, Wisconsin. Uiteraard is hij niet genezen. Behandeling blijft verder uit, en de gevangene weigert - zo heet dat - te eten. Hij verklaart het niet te kunnen omdat hij zich ziek voelt. Bij een gevangenentelling komt hij niet opdagen.
Er wordt een brigade bewakers samengesteld om de ongehoorzame in elkaar te beuken. Het eerste bericht luidde dat zij hiermee begonnen waren en er vervolgens achter kwamen dat hij dood was, waarschijnlijk al een tijdje (een dag). Vermoedelijk is het verhaal uit een brief hierover juist: de gevangene werd uit zijn cel gesleept met de bedoeling hem op de gang in elkaar te trimmen - en toen kwam de goon squad er achter dat hij dood was.
Het zou het tweede geval in korte tijd zijn van iemand die door veronachtzaming in de bestbeveiligde gevangenis van de Verenigde Staten overlijdt.
De naam van deze gevangene is Lornell Evans. Een brutha.

Voorwaar zeg Ik u: Voor zoveel gij dit een van deze Mijn minste broeders gedaan hebt, zo hebt gij dat Mij gedaan.

Geen opmerkingen: