22 oktober, 2005

Wat rust en wat groen - aan de nagedachtenis van Emiel Wennen


De vrijheid om te gaan
en te staan waar je wilt
Je weet wat je zoekt
wat rust en wat groen
rij weg ver weg
met Shellina
het betere tankwerk van Shell

De stem leek sprekend op die van Peter Tetteroo, of hij deze Schnabbel deed weet ik niet. Shell in verband gebracht met vrijheid, rust en groen - je moet maar durven - maar de durf was en is er nog steeds.
De Shell die ons naar groen en rust liet rijden hielp het Nigeriaanse leger in 1968 bij de quick kill in Biafra - het snelle moorden bleek toch nog twee jaar te gaan duren. En Shell, met onze nationale huisvader Kok aan het roer, zit uiteraard ook in de wachtkamer voor de olie uit Irak.
Shell stuurde naar bijeenkomsten waar kritiek te verwachten was de directeur van de pompen langs de weg - Vas Nunes - aan zijn achternaam kun je al zien dat het een tactische meesterzet was. Het was een aimabele man die bij zwakte in de zaal ongestraft kon zeggen: "jullie tanken toch ook Shellina?"

Shell ligt zo voor de hand. Zwaarder ideologisch geladen waren de voedings- en lichaamsverzorgingsindustrieën. De leuke potjes kindervoedsel met kraaiende babytjes - o wat is mammie bezorgd om het kleintje -, olie om het tere huidje te behandelen, kraaikraai, waren van het zelfde concern dat de United Africa Company in handen had, de oer-koloniale exploitant van wat Nigeria zou gaan heten. Nu laten die adverteerders misschien ook zwarte kindertjes zien, toen hoefde het niet. Consumerende kindertjes waren altijd wit. De kindertjes die uitgehongerd of doodgebombardeerd worden om die spullen hier in de supermarkt te krijgen wonen elders en zijn donkerder. Veel is er verder ook niet veranderd. (Alleen begrijp ik dat Unilever het een en ander in deze sector heeft doorverkocht, en ik ben de tel wat kwijt op dit punt).

Toen "Biafra" voorbij was wilde Emiel de inzet en ervaring van de betrokkenen bijeenhouden in verband met Zuid-Afrika. Maar het lukte niet, ieder ging zijns of haars weegs. En hij - initiatiefnemer tot het Biafra Actie Comité, die "daar" gewoond en gewerkt had - werd oprichter van de Vereniging voor Medische Polemologie. Strijdend tegen de illusie dat er voor artsen wat te doen is als de bom valt. Het was de taak van artsen om die bom en alles wat er aan vastzit te bestrijden.
Ingegaan in de Eeuwige vrede, waar hij met Tien herenigd is. De paradoxale strijd voor vrede op deze wereld gaat door.

Geen opmerkingen: