15 oktober, 2005

Soayschaap, zegen de HeerDoor het bos in het duin lopen, je eigen plaatselijk-aangepaste versie van de Cantiek van de Drie Jongelingen inwendig zingend - je bereikt een open plek - en plotseling: baaah!beeeeh! Een kuddetje bruine schapen met gedraaide hoorns, er waarachtig wild uitziend.
Ik meende destijds dat het een groepje moeflons was van de Veluwe. Naar gezegd werd zou onze dierbare koninklijke familie deze zeldzame dieren allemaal hebben willen wegschieten van haar domeinen. Misschien hadden dierliefhebbers een groepje gered en hier losgelaten.
Een duinwachter hielp mij desgevraagd uit de droom. Het waren schapen die door onvoorzichtigheid van een collega losgeraakt waren en nu door het duin zwierven. Soayschapen.
Toch was het een mooi en hartverheffend schouw- en hoorspel de kudde tegen te komen. Je staat op een mooie nazomerdag bramen te plukken en plotseling duikt "baah!beeeeh!" een schaap op, en vervolgens een gezelschap van elf schapen. De kans op grotere zoogdieren die enerzijds onbenaderbaar maar anderzijds ook niet schuw zijn is in Nederland bijzonder klein, en zeker in de duinen.
In het najaar van 2003 zagen we een groepje rondscharrelen op het terrein van de camping Bakkum, die zo goed als leeg was op het eind van het seizoen. Sindsdien ben ik de schapen niet meer tegengekomen, heb geloof ik een keer wat geblaat gehoord, en heb keutels gezien die van schapen moesten zijn.
En nu verneem ik dat niet zo lang na die laatste lijfelijke ontmoeting alle rammen afgeschoten zijn, met de bedoeling de kudde te laten uitsterven. Stel je voor dat er zomaar een nieuwe wilde fauna ontstaat in Nederland! De motivering voor het afschieten was het risico van aanrijdingen. Maarten 't Hart heeft gelijk: dierenbevrijding is autobestrijding.
Het soayschaap staat naar men zegt namelijk dicht bij het wilde oerschaap. Het komt van de Hebriden, Schotland.
De tussen Heemskerk en Egmond aan Zee zwervende kudde moest weg. Op Ameland vindt men het juist een goed idee deze schapen rond te laten lopen en is een kudde in het wild uitgezet. De ten ondergang gedoemde Kennemer kudde staat boven, dit is de Amelandse:

Geen opmerkingen: