04 februari, 2006

Wel die boter blijven kopen, hoor (Peter Mandelson)


Een Perzische illustratie van Mohammed op de preekstoel. Buiten de Arabische wereld is er van oudsher zeker geen taboe op het afbeelden van de profeet. Hier een informatief interview over deze materie, uit een krant die enkele van de Deense cartoons heeft herdrukt.

Is het een kwestie van vrijheid van meningsuiting? Deze vrijheid is overal bevochten op de (despotische) overheid - een eventueel luidruchtige minderheid kan volgens de logica van de vrijheidsrechten deze nooit in de weg staan. Evenwel: in de Arabische wereld in het bijzonder en in de islamitische wereld in het algemeen laait nu de woede op over cartoons die klaarblijkelijk in september 2005 zijn afgebeeld. De Deense en de Noorse ambassade in Damascus zijn in brand gestoken, de Franse is beschermd door de politie. Het lijkt wel of "de straat", die zich zo angstig rustig heeft gehouden naar aanleiding van de invasies in Irak en Afghanistan, zich alsnog roert (in het geval van Syrië bijvoorbeeld kan dit overigens haast niet zonder toestemming van het bewind).

Dat de woede zich keert tegen Denemarken is ook weer niet zo gek - dit land was een van de eerste EU-leden naast het perfide Albion dat zich volgaarne bereid toonde Irak te bezetten in 2003. De "publieke opinie" die nu op straat getoond wordt weet dit beter dan de door gelijkgeschakelde media in "het westen" gevoede openbare mening - voorzover de door de staat beheerste media het zelf niet fijntjes vermelden in de Arabische wereld. De aanleiding is merkwaardig, maar het is onvermijdelijk te concluderen dat de woede over wat tweederangstekeningen om iets anders gaat dan om deze tekeningen. Palestina, Irak, Afghanistan, Kasjmir, Mindanao - het gaat allemaal niet onopgemerkt voorbij. Bij Indonesische islamisten komt er - zeker door het leger aangewakkerd - gemok over het "verlies" van Oost-Timor bij. Dat de woede gericht is tegen Europa in plaats van de VS komt dit laatste land nu goed uit. Maar voortdurende massamobilisatie op dit punt brengt vooral VS-gezinde regimes in gevaar - het is dan ook niet zo gek dat het Saoedische koningshuis voorop gaat in protest in Arabië. De bui hangt boven deze delen van de wereld - als hij nu niet begonnen is, dan is het een voorproefje van wat nog gaat komen. En mooi zal het resultaat er niet uitzien.

Geen opmerkingen: