22 februari, 2006

De kwartels zijn wij


Een keer slechts heb ik er in het wild gezien: ze renden over hooiland in West-Friesland, ik had het idee dat zij zich in het hooi wilden verschuilen. In Portugal kun je ze levend in kooien te koop aangeboden zien en gelden ze als lekkernij. Ik ga mij - of liever: de vogeltjes - er niet aan wagen.
Zo te zien lopen ze liever of beter dan dat ze vliegen. Het zijn de enige inheemse hoenderachtigen die trekken. Hoe kun je een rechtopstaande man in zijn gezicht en borst schieten als je op een kwartel richt die hoogstwaarschijnlijk niet opvliegt?
Het onvolprezen TomDispatch weet het antwoord, en maakt een allegorie van Cheneys jachtpartij.
Hij besteedt niet veel aandacht aan de vermoede dronkenschap van het type. Ik word op dit punt steeds tolstojaanser. Alle gekkenpraat van Bush, Cheney, Rumsfeld, leden van de Balkenbende, moeten wel onder invloed worden verkocht. Zie Donner, De Geus, Balkenende zelf - gereformeerde drankhoofden die waarschijnlijk zelden of nooit meer nuchter zijn en in de realiteit van hun dronkenmansgezwets gaan geloven. Met dodelijke afloop - voor de anderen natuurlijk. En voor de kwartels.

Geen opmerkingen: