07 februari, 2006

Cartoons - Mohammed en Jezus


Robert Fisk heeft als zo vaak de juiste diagnose over de pseudocrisis over wat derderangstekeningetjes in een derderangskrant in een derderangs VS-bondgenoot. Verplichte kost, deze verwijzing bespaart mij de moeite van het vertalen.

Jean-Jacques Suurmond in Trouw vandaag schrijft een schitterende column onder het chapeau: "Cartoons waarin Jezus wordt bespot, bevestigen de diepe waarheid van de kruisiging." Bijvoorbeeld: "(D)e protesterende moslims herkennen blijkbaar Mohammed in die cartoon. Zij moeten dus ergens stiekem een beeld van hem hebben. Ondanks het verbod [op afbeeldingen]." Dit verbaast mij ook bij al die ophef. Als men zegt dat het beledigend afbeelden van Jezus van Nazareth (alsof we weten hoe Hij er uitgezien heeft) in het algemeen wel mag wordt er vaak bij gezegd dat dit een gevolg is van de secularisering in "het westen". In de lijn van Fisk zegt Suurmond dat dit onzin is, en wel zo: "Cartoons waarin Jezus bespot wordt, verkondigen ... het evangelie. Ze bevestigen de diepe waarheid van de kruisiging dat elk beeld van God gerelativeerd moet worden." Dit raakt de kern - en het verbaast mij dat deze man zo onzinnig neoconachtig over muziek en islam geschreven heeft nog niet zo lang geleden. Inderdaad: wie Jezus bespot bevestigt de kruisiging en verhoogt Hem daarmee.
Het zijn altijd de geborneerde kerkmensen die zich haasten met het desnoods gewelddadig uiten van hun gekwetstheid, niet de getuigen van de liefde als omvattend beginsel.

Geen opmerkingen: