20 februari, 2006

Buslijn 17 in Amsterdam


Van 1956 tot 1962 was de Amsterdamse tramlijn 17 een buslijn. De gemeenteraad had hier in zijn eindeloze wijsheid toe besloten - de tram had zijn tijd gehad, de bus kon zo lekker opschieten. Tegelijkertijd moest iedereen langzamerhand ook een eigen autootje hebben. Er werd dus steen en been geklaagd.
Na zes jaar kwam lijn 17 glorieus terug, en tweevoudig: als sneltram naar Osdorp, en als spitslijn 27 op zijn oude traject.
In december 2005 en januari 2006 werd Amsterdam niettemin weer even getrakteerd op een buslijn 17 tussen Elandsgracht/Marnixstraat en Surinameplein wegens werkzaamheden bij de Postjesweg. Jammer dat de eindbestemmingen niet op de film staan.


Bij het NZH-busstation...

Eindhalte Elandsgracht.
Als het tijdelijk is mag van een tramlijn best even een buslijn gemaakt worden. En andersom (maar dit komt eigenlijk niet meer voor - een vooroorlogse tramlijn 15 Surinameplein-Mercatorplein, voorzover ik weet).
Buslijn 17 met op de achtergrond tramlijn 17 die is omgeleid over de Overtoom.

Deze foto hoort niet bij de bovenstaande reeks omdat zij niet uit het holst van de winter kan dateren. Een lijn 17 in 2005 die het oude eindpunt filmt...

Geen opmerkingen: