09 april, 2009

Starhawk


In de zijbalk heb ik al een tijd ruimte gemaakt voor wat aangekondigd wordt als "Andere godsdiensten". Het is nogal een karwei om er een voor mijn gevoel verantwoorde lijst van te maken, en het moeilijkst vind ik om kitsch van mogelijk echt te onderscheiden als het gaat om herleefd Europees paganisme. Komt het doordat het geografisch te dicht bij is? De valkuilen lijken mij duidelijk. Alleen al het woord wicca staat mij tegen. Een zogenaamde heks die een schietgebedje doet in haar auto voor een doodgereden egel, en dat bij voorkeur doet in het Engels.... Dat verstaat De Godin beter?
Op de top van de Tweede Golf had je femihekserij, kreten op de muur "We love the moon" - dat verstond De Godin ook beter natuurlijk. En de hier vermelde geliefde noemde zich als het zo uitkwam ook heks, zonder meteen Engels te gaan kwekken, maar fake was het wel. (Ik schrijf het zomaar op!)
Te nabij dus.
Let wel, ik doe niet moeilijk over zogenaamd bijgeloof. Het bijgeloof van de een is de magie van de ander. Op de meeste punten is zwijgen gepast.
En ik zwijg al helemaal in dit verband van de mogelijk bruine verbindingen van bepaald georganiseerd paganisme.

Als ik achtereenvolgens op dezelfde dag via De Vrije Communist (nu weer Religieus Anarchistisch Communistisch Blad geheten) en Uri Gordon's Anarchy alive! geconfronteerd wordt met Starhawk, een naam die mij al bekend voorkomt, strijk ik een hand over mijn hart. Het geciteerde fotootje krijgt mij ook wel over de streep. Ze is anarchiste en - helpt zeker ook - van huis uit Joods.
Niet in de balk, kijkt u zelf verder bij Starhawk.

Geen opmerkingen: