30 januari, 2007

Zeg mij waar de mussen zijn...


Een ANP-bericht van heden:

Sinds de sperwer zijn plek heeft gevonden is het slecht gesteld met de mus in Amsterdam. Waren er tien jaar geleden nog 40.000 mussen, nu is het aantal teruggebracht tot 5400. Belangrijkste oorzaak is de sperwer, die mussen graag op het menu ziet.
Dat stelt stadsecoloog Martin Melchers zondag in radio-programma Vroege Vogels. Melchers heeft twee jaar door Amsterdam en het buitengebied gefietst om alle mussen te tellen.

De mus is niet voor niets een geliefd maal voor de sperwer. De mussen zijn trager dan bijvoorbeeld kool- en pimpelmezen en dus een makkelijker slachtoffer. Daarnaast verblijven mussen altijd in groepen op dezelfde plek, waardoor de sperwers altijd weten waar ze iets te eten kunnen vinden.

De stadsecoloog ontdekte onder meer dat één sperwer in korte tijd eigenhandig vierhonderd mussen om zeep hielp. Het mannetje bracht de dode mussen naar zijn gezinnetje. De sperwer is waarschijnlijk uit de bosgebieden gevlucht, omdat de vogel daar bedreigd werd door de havik. In de stad heeft de sperwer daar geen last van.

De mus is sinds 2004 een bedreigde vogel in Nederland. Door de bedreiging van de jagers in de stad, verlaten ze het stedelijk gebied of worden simpelweg opgevreten. Ze wonen in heggen, onder dakpannen en in schoorstenen. ,,Je ziet ze minder omdat ze zich verschuilen voor de bombardementvluchten van de sperwers'', zegt Melchers. [einde bericht]

Ik wil Melchers niet tegenspreken, wie ben ik, maar ik denk dat er enige nuancering nodig is voor dit bericht. Sperwers kunnen onmogelijk de hoofdverklaring zijn voor het zo spectaculaire verdwijnen van de huismus in Amsterdam.
Ik heb wel eens op een winterse dag een sperwer achter een geparkeerde auto zien duiken aan de gracht, het beest greep mis. Toen waren er altijd voldoende mussen overal. De verschijning van een sperwer was beslist bijzonderder dan die van een mus. Ik weet ook nu maar een nest aan te wijzen in de stad.
Dat een toeneming van het aantal sperwers in het stedelijk gebied de mus geen goed doet is duidelijk. Het is een ramp die nog eens bij de andere komt.

- Iets anders: zondag 28 januari de eerste kokmeeuw met een geheel donkere kop zien vliegen boven de gracht.

Geen opmerkingen: