01 januari, 2007

Houd de trends in de gaten


2007 wordt het jaar waarin we het zelf gaan doen. De makelaar heeft het nakijken, bijvoorbeeld. Het Afrikaanse woord Ubuntu, door Bill Clinton gebruikt, wijst de weg. Nederland wil terug naar de knusse jaren vijftig, geen pasta maar stamppot: de SP als arbeiderspartij, Wilders (de trendwatchers noemen hem alleen maar; na het wegvallen van Nederlands-Indië was dit koninkrijk plotseling niet meer het grootste moslimland ter wereld - zoiets?); de Partij voor de Dieren wil de koe terug in de wei (ook zo heerlijk ouderwets jarenvijftig) en de ChristenUnie wil de vrouw terug op haar plaats (door trendwatchers uiteraard plek genoemd, en blijkbaar weten zij waar die plek is).
Spiritualiteit is uit, religie is in. In 2007 dan. Ach, dat kan ook zo weer voorbij zijn.
En houd u vast: we gaan zelf internet op en leggen wereldwijde contacten. En dat voelt niet eenzaam.

Een persoonlijke bekentenis: in de jaren tachtig, vooral toen het station op de 95,5 MHz beland was, was ik als deejay bij RVZ steeds driftig op zoek naar nieuwe klanken of nieuwe oude klanken (dat laatste doe ik nog steeds, wat popmuziek betreft heb ik omstreeks 1995 afgehaakt - zou je nog laat kunnen noemen). We moeten trendy zijn, vonden sommigen. Neen, wat op RVZ gedraaid werd was trendy, zo zat het. Het was zo goed als een baan.
Sinds die dagen meende ik langzamerhand niet meer trendy te (hoeven) zijn. Muzikaal gesproken was het na 1991 voorbij. En verder? Hoe dan ook - het kon mij eerlijk gezegd in de jaren tachtig al niet schelen, dat soort gezeur hoort bij de Haagse Post.
En nu blijk ik plotseling trendy te zijn zonder het te willen of te weten. Al jaren. Met internet dan in ieder geval. Net als u. Met muziek weet ik het niet, ik draai wat ik mooi of spannend vind en mogelijke luisteraars doen er maar mee wat zij willen. Hm, de pittige vijftiger is in, zie ik nu net bij het nog even controleren wat de verdere trends zijn. Geraniums zijn daarentegen uit (ze zijn zo goed als verzopen met de slagregens; deze winter zouden ze wel overleven dunkt mij).
Moet ik in een bloembak gaan wonen om trendy te zijn in plaats van de onfortuinlijke geraniums?

Sinds gisteren heb ik een Myspace. Ik ben al snel vriendje geworden van Marx en Engels, Noam Chomsky, Joe Hill en de Everly Brothers. Bakoenin en Kropotkin houden mij nog in de wachtkamer. Ze vragen zich af of ik wel trendy genoeg ben. Ach, als Mens van het Jaar volgens Time heb ik geduld.

O ja, en Ubuntu komt volgens Wikipedia uit het Zulu en (!) het Xhosa, niet uit het Afrikaans (het zijn wel buren natuurlijk). Maar het woord is afkomstig uit een speciaal reclamewereldje, dat Clinton ongetwijfeld sponsort.

Geen opmerkingen: