03 januari, 2007

Voorheen bronsgroen eikenhout


Een bericht van nu.nl:

GEILENKIRCHEN - Onbekenden hebben waarschijnlijk tijdens de jaarwisseling ongeveer 50 meter van het hekwerk rond AWACS-basis Geilenkirchen, vlak bij Schinveld, vernield. Dat heeft een woordvoerder van de basis woensdagavond gezegd.
Het hek werd een jaar geleden vlak voor de kap van 6 hectare bos voor de landingsbaan in Schinveld ook al vernield, over een lengte van 180 meter. Toen claimde actiegroep Onkruit deze actie. Wie het hekwerk nu vernield heeft, is onbekend. De beveiliging betrapte weliswaar de actievoerders, maar die wisten te ontkomen.


Een jaar geleden verdreven marechaussee en politie honderden milieuactivisten en burgers uit de bossen in Schinveld ten westen van de AWACS-basis. Daarbij werden meer dan honderd mensen gearresteerd. Op verzoek van de NAVO werd vervolgens 6 hectare bos gekapt om de aanvliegroute voor de AWACS-radarvliegtuigen veiliger te maken.

De Vereniging Stop AWACS en de actiegroep GroenFront! herdenken de bezetting van het bos op zondag 14 januari met een demonstratieve tocht in Schinveld. Daarbij lopen de demonstranten dezelfde route, die een jaar geleden werd afgelegd door 1500 inwoners van Brunssum en Schinveld naar het toen nog bezette bos.

Na afloop van die demonstratie bleven honderden burgers in het bos om vreedzaam verzet te plegen tegen marechaussee en politie, die op 9 januari het bos ontruimden. GroenFront! vertraagde deze ontruiming door zich in boomhutten te verschansen.

Inwoners van Schinveld vrezen dat het rijk nog eens 14 hectare bos laat kappen, omdat dit volgens de NAVO ook in de weg zou staan. Stop AWACS en GroenFront! dreigen met een nieuwe bezetting als tot die kap opdracht wordt gegeven.

1 opmerking:

Anoniem zei

Het zijn toch ook allemaal helden he daar bij die navo....Zonde van al het groen en zonde van het geld wat nog eens besteedt wordt aan oorlogje spelen.
Die actie groepen zijn de echte helden!