05 januari, 2007

Dit jaar nog warmer


Wakker worden met de dagelijkse oorlogshitserij op de wekkerradio is al erg genoeg. Maar doodleuk tussendoor de aankondiging dat het komende jaar warmer dan het vorige, en dus het warmste ooit gemeten, zal worden - dat is een bepaald onprettig vooruitzicht, iets om niet naar uit te kijken. Eenentwintig graden Celsius wordt voorspeld voor New York City, zaterdag 6 januari. De temperatuur kan daar erg schommelen, en in de loop van volgende week wordt er weer vorst voorspeld. Maar toch.
In december heb ik inderdaad al hazelaarkatjes gezien, en hier wordt bloeiend speenkruid in december gemeld. Zou het niet winterakoniet kunnen zijn, waarvan het bloempje op afstand op speenkruid lijkt? Hoe dan ook, het is erg vroeg. Absurd vroeg.
Dat het niet koud wordt in de streken die getroffen zijn door ongewone hitte vorig jaar is ook zonder kennis van metereologie voorstelbaar en voorspelbaar: de niet afkoelende zee en de constante zware regenval passen in het terugkoppelingsmodel dat we kunnen aanduiden als klimaatverandering. Wellicht is het al te laat, in tegenstelling tot wat Al Gore wil doen geloven. Jammer dat iemand uit de heersende klasse die zich de klimaatvernieling aantrekt zo toch tegengesproken kan worden.

Geen opmerkingen: