28 januari, 2007

Uw allerchristelijkste overheid slaat toe

Overgenomen van Indymedia.nl:

Kerken zijn door de eeuwen heen vrijplaatsen geweest. Echter, de IND,
vreemdelingenpolitie of ‘politie in burger’ is binnengevallen in de
"Assembleia de Deus Ministério da Missão", een Portugeestalige evangelische kerk aan de Rochussenstraat 301 te Rotterdam.

Op dinsdag 9 januari j.l. zou daar om 19.30u een kerkdienst plaatsvinden.
Rond 18.00 u. was al een aantal mensen aanwezig: een man uit Angola met zijn vijfjarige zoon, en twee mannen en een vrouw uit Brazilië.
Om 18.15 u. werd men opgeschrikt door hard bonzen op de deur.
Er werd opengedaan en 7 mensen in burger kwamen naar binnen.
Achteraf is gebleken dat dit mensen waren van het interventieteam.

Er zou een anonieme tip binnengekomen zijn dat zich in de kerk ‘mensen zonder papieren’ zouden bevinden. De aanwezigen werd door een officier van justitie (naar men aannam) gevraagd naar hun documenten. Verder werd de kerkruimte grondig doorzocht; niet alleen de toiletten werden aan een inspectie onderworpen, ook in alle kasten en zelfs achter de gordijnen werd gekeken.

Na een poosje kwam er een politieauto aanrijden: twee agenten stapten uit en voegden zich bij de reeds aanwezigen. Uiteindelijk wilden de mensen in burger nog boven kijken – boven is onder meer de slaapplaats van de Angolese man en zijn zoontje. Een voorganger kwam boven en vroeg naar een machtiging, die hem niet getoond werd. Daarop verlieten de mensen in burger echter wel de kerk. Inmiddels waren de drie mensen uit Brazilië helaas verdwenen, samen met de politieagenten: Aangehouden en meegenomen naar politiebureau Marconiplein, bleek later. Hun papieren waren niet in orde.

De mensen van de kerk hebben erg hun best gedaan om met de arrestanten in
contact te komen; in het geval van de vrouw is dat gelukt, waarschijnlijk
omdat degene die contact met haar zocht haar neef was. De vrouw, Ana, is ongeveer 40 uur op het politiebureau aan het Marconiplein vastgehouden. Van dinsdagavond 9 januari rond 20.00 u. tot donderdagochtend 11 januari rond 11.00 u.

Dindagavond vroeg ze de agenten om eten, ze kreeg een boterham met kaas zonder drinken. 's Ochtends kreeg ze thee en weer een boterham met kaas. 's Middags kreeg ze twee sneetjes zonder iets erop en geen thee.
's Avonds kreeg ze eten maar volgens haar was het niet meer goed.

In de ochtend erop kreeg ze weer een boterham met kaas en thee. Wat haar op het politiebureau heeft gebroken was het feit dat ze ongesteld werd en niet eens een maandverband kreeg aangereikt. Ook mocht ze haar tanden niet poetsen. Ze heeft zich er heel vies gevoeld.

Na haar verblijf in een cel van bureau Marconiplein werd Ana naar
Uitzetcentrum Rotterdam Airport gebracht, waar ze heeft gezeten totdat ze
uitgezet werd. Haar ticket vermeldde: vrijdag 19 januari, 07.00 u., enkele reis Rio de Janeiro.

pastor Manuel (van de Assembleia de Deus).

1 opmerking:

Unknown zei

Ik lees dit verhaal ruim 10 jaar na dato, 25 november 2017. Ik walg ervan. Dit had nooit mogen gebeuren. Het voelt als oppakpraktijken uit de bezettingsjaren '40-'45.