13 januari, 2007

Een waarlijk Koninklijk Bedrijf


Nog voor de jaarwisseling waren er alleen maar nieuwe postzegels tegen het verhoogde tarief te koop. De man achter de balie bij het postcomptoir (als ik het normaal spel maak ik inbreuk op een gedeponeerd handelsmerk) zei dat hij het ook niet kon helpen. Twaalf procent verhoging, zei ik om de stemming er in te houden - dat is om in de pas te blijven met de inflatie. Ons loon loopt al jaren niet in de pas met de inflatie, viel de man uit - al jaren niet meer dan twee procent opslag per jaar, wat dus steeds op achteruitgang neerkomt.
Het was het tweede non sequitur dat ik hoorde van een ex-ambtenaar in deze sferen binnen een paar dagen. Daarvoor hoorde ik dankzij een al even uitnodigende opmerking van mijn kant: ach ja, het staatsbedrijf der posterijen - was het nog maar waar.
Het lijkt mij dat het personeel nog steeds niet afdoende geïndoctrineerd is.

*


In A secret country behandelt John Pilger de opkomst van de mates, de nouveax riches van Australië die met hulp van vooral de Labor Party aldaar hun machtspositie in de economie verder versterken. Een van de mates is ene Abeles, eigenaar van Thomas National Transport (af te korten als TNT) - oorspronkelijk uit Sydney maar bij verschijnen van het boek (1992) wereldwijd.
Bijvoorbeeld, p.259: Murdoch is one of Abeles's oldest Mates. Between them they have dominated the Australian airline industry. It was Abeles's TNT trucks which broke the siege of Murdoch's printing operation at Wapping in London in 1986, allowing Murdoch the profits he needed to extend his televison empire in the United States and ensuring that the 5,000 print workers, sacked by Murdoch, would never regain their jobs.

En p.256-257:
Rudy Tham was ... an important Mafia 'associate', who later went to prison for embezzlement. Tham ran Local 856, the second largest Teamsters' branch in San Francisco. Without the co-operation of Local 856, whose mmebers included freight checkers, TNT could not function in the United States. During the 1970s TNT's American operation had been beset by a series of strikes, shootings and bombings. These stopped when Rudy Tham became what TNT's Australian manager in the United States described as a 'co-ordinator/intermediary in the industral scene'. Abeles later denied that Tham held such a positon. Whatever the truth, the Teamsters' unexpected accomodation of TNT proved critical to the establishment of Abeles's interests in the United States. When TNT first acquired an American freight-forwarding company, a loss of $US3 million was expected; with the Teamsters' co-operation the company made a profit in its first year.

Thomas National Transport oftewel TNT: stakingsbreker en vriend van de maffia. Maar is er verband met dat prachtbedrijf dat de post rondbrengt in Nederland en waarvan oud-FNV-voorman, ideologische verenschudder drs. W. Kok, commissaris is?
Jawel hoor.

Koninklijke Stakingsbrekers en Maffiavrienden - enfin, zo verrassend is het allemaal ook weer niet. En gunnen we zo'n bedrijf niet van harte een privaat monopolie en een verbeterde winstmarge danzkij 12% in prijs verhoogde postzegels en op een droogje gezet personeel? Laat Wimpie Kok maar schuiven: die man, zegt zijn partijgenoot Klaas de Vries, heeft nog nooit in zijn leven iets terwille van zichzelf gedaan. Raden voor wie hij dan werkt hoeft niet meer....

(Illustraties: scènes rond Wapping, waar Murdoch in samenwerking met Thatcher definitief de vakbonden in de grafische sector om zeep hielp - vriendjes van Wim Koks TNT hoog te paard).

Geen opmerkingen: