24 april, 2014

In actie rond hoger beroep Joke Kaviaar – solidariteit tegen repressie, solidariteit voor migratievrijheid, 15 mei 2014

Over drie weken, namelijk donderdag 15 mei, dient het hoger beroep in de rechtszaak tegen Joke Kaviaar.
Zij is op 22 januari 2013 tot vier maanden cel veroordeeld wegens het publiceren van vier teksten die het Openbaar Ministerie beschouwt als opruiend. In de teksten nam zij fel stelling tegen de vervolging, opsluiting en deportatie van vluchtelingen en migranten zonder verblijfspapieren, tegen het onderdrukkende migratiebeleid van de Nederlandse staat.

Met de veroordeling treft de staat allen die op willen staan tegen onrecht, zich krachtig uit willen spreken en tot verzet willen oproepen. De staat valt zo de strijd voor vrijheid van migratie zelf aan. Dit mag niet onweersproken blijven.

Op de dag van het hoger beroep willen we in optocht vanaf de Dam naar het gerechtsgebouw lopen. We zullen één van de verboden teksten actief verspreiden, door hem aan omstanders en voorbijgangers uit te delen en als posters aan te plakken. Zo maken we ons medeplichtig aan de opruiing waarvoor Joke Kaviaar vier maanden in de cel dreigt te worden gestopt. Zo eisen we het recht op om tot verzet op te roepen. Zo nemen we ook deel aan de strijd tegen het onmenselijke systeem van detentie en deportatie waarmee de Nederlandse staat vluchtelingen en migranten van hun vrijheid berooft, en geregeld ook van hun leven.

Nederland fungeert daarin graag als 'gidsland' voor het repressieve 'modern migratiebeleid', een beleid dat inhoudt dat wie geld heeft wordt binnengehaald, wie arm en hongerig is wordt buitengesloten. Al langere tijd werken de Europese lidstaten aan de bouw van 'Fort Europa', door grensbewaking te intensiveren en te militariseren, en door Afrikaanse landen te dwingen mensen daar al tegen te houden en terug te nemen. Vingerafdrukken van migranten worden opgeslagen, en hun bewegingsvrijheid nog verder ingeperkt binnen de EU-landen waar zij zich bevinden. Tegen al deze praktijken komen vluchtelingen sinds enige jaren zelf actief in verzet. Vanaf 18 mei start de March 2 Freedom, waarin vluchtelingen en solidaire mensen van 18 mei tot 21 juni van Brussel naar Straatsburg zullen lopen. Daaraan doen ook mensen uit Nederland mee.

Solidariteit tegen de vervolging van Joke ligt volgens ons in het verlengde van solidariteit met de strijd van vluchtelingen en andersom. We vragen mensen op 15 mei naar de Dam te komen en mee te helpen. We weten dat het plakken en uitdelen van de betreffende tekst door de politie zal worden aangemerkt als een 'strafbaar feit'. De tekst is immers ten gevolge van de uitspraak van de rechtbank verboden, want opruiing volgens artikel 131 en 132. We nemen welbewust dat risico, en willen dan ook niet verhullen dat wie meedoet, dat risico zelf ook neemt. Met hoe meer we zijn, hoe krachtiger ons geluid echter zal zijn.

Dam, Amsterdam, 12.00 uur.

Als je niet aan de actie deel neemt maar wel solidariteit wil betuigen: graag! Kom in dat geval rechtstreeks om 14.00 uur naar het Gerechtshof, IJdok 20, Amsterdam

Tot ziens op donderdag 15 mei!

Informatie over de zaak tegen Joke Kaviaar: http://13-september.nl/
Teksten van Joke Kaviaar: http://jokekaviaar.nl/
Meer over de March 2 Freedom:http://freedomnotfrontex.nl/

Geen opmerkingen: