27 april, 2014

De handel in Ierse slaven - "het is nooit gebeurd"Enerzijds, anderzijds - was Cromwell een massamoordenaar of een goede revolutionair? Er valt blijkbaar niet zomaar een knoop door te hakken want over de Engelse Burgeroorlog en het Imperium moet men op zijn minst genuanceerd oordelen.

Dit oude nieuws is van 2008, het jaar waarin ook een boek over de handel in Ierse slaven, begonnen in de eerste helft van de zeventiende eeuw, verscheen, hetgeen niet alleen mij ontgaan is.
De heersers met hun bloedige listen zullen het niet over slaven hebben als het over bleekhuidigen gaat. Het is personeel dat schulden heeft af te lossen. Zoals ook de handel in Afrikaanse slaven niet zo rendabel was als steeds beweerd wordt. (Waarom die handel dan toch werd voortgezet dient u niet te vragen).

Eigenlijk mag men nergens van opkijken. Dat de "Verenigde Staten" net als Australië met withuidigen bevolkt zijn door mensen van de straat te plukken en te verschepen heb ik nog niet zo lang geleden vernomen via nota bene dit lied van Steeleye Span.


Geen opmerkingen: