25 februari, 2010

Wie straf verdient, straf

Wist u dat criminelen aan opvallend gedrag te herkennen zijn? Ze lopen bijvoorbeeld heel langzaam.
Nog langzamer dan toeristen, vermoedelijk.
Het is toch een zegen van de moderne techniek dat die langzaamlopers bij voorbaat van de straat geplukt kunnen worden voordat zij hun criminaliteit daadwerkelijk kunnen uitleven.

Weet u wat ook heel modern en technisch bij de tijd is? De christen-democratie. In Amsterdam weet de club te adverteren met "Criminele actie? camera loopt. Vóór een veilig Amsterdam." Geweldig, die accents aigus - drukt het een tegenstelling met achter of met tegen uit?
Persoonlijk dacht ik altijd dat hardlopen in gewone kleding bij criminaliteit hoorde - tasjesdief gaat er snel vandoor, meermalen geobserveerd, maar ja - hard lopen, traag lopen, "we" hebben u in de gaten. Christen-democratisch Appèl.

De VVD heeft ook mooie leuzen. Stokoude vrouw, geplakt bij zorghuis voor bejaarden (mijn moeder "ligt" er, vandaar; er stoppen twee tramlijnen pal voor de deur, en een om de hoek.) "Door de hoge parkeertarieven ziet zij haar familie bijna nooit meer." Een advertentie die zo te zien gericht is op buitenmensen - Almere, Lelystad, neem ik aan, het volk dat met de auto naar Amsterdam denkt te moeten komen. En opoe moet natuurlijk niet in de papieren gaan lopen, daar ben je VVD voor. Je moet hem zien om het te geloven. Ook de titel van deze post is een VVD-leuze. Zou het voor de top van DSB gaan gelden, denkt u?

Verder is er een ongelooflijk scala aan non-partijen als red-amsterdam die het beste met ons allen voorhebben, maar ik ben zo achterdochtig te denken dat een dergelijke versnippering de PvdA als altijd goed uitkomt. Ze zouden het zelf hebben kunnen bedenken.
Het is einde oefening voor het verhaaltje van de "parlementaire democratie".

Geen opmerkingen: