21 februari, 2010

Wat komen moet...


En inmiddels weten we dat we later in 2010 waarschijnlijk niet Balkenende V maar Balkenende VI te wachten zijn.
Kort voor het toch nog onverwachte einde van Balkenende IV zag ik ergens de kop Berlijn haalt uit naar PvdA. Zeker, de parlementair-sociaal-democratische richting in Nederland is in broederlijke samenwerking tussen Duitse sociaal-democraten en Duits kapitaal van de grond geholpen, dus enig knorren over morrelen aan "onze oorlogsinspanning" uit die hoek zou mij niet verrassen.

Het bleek evenwel niet over "Berlijn" als hoofdstad van het Duitse Rijk te gaan, maar over ene Berlijn, oud-commandant van de Nederlandse strijdkrachten. Voor zo'n man blijven die sociaal-democraten toch de rooie rakkers, de slopers van de staat die eigenlijk als het even kan ook afgevoerd zouden moeten worden naar een ordelijk kamp. Het kan dan ook maar weer openlijk gezegd worden in Nederland.

Men moet toch wel een behoorlijk zulthoofd zijn om nu plotseling wel PvdA te gaan stemmen als men dit eerst niet van plan was, maar er wordt alweer gezinspeeld op winst in de peilingen. Weinigen zijn bedroefd over de val van Balkenende IV. Het opmerkelijke is dat dit ook gold voor de val van Balkenende I-III.

Het is misschien een gevaarlijke gok te denken dat het met Balkenende VI dus, dankzij de leidinggevende capaciteiten van de naamgever (hij is professor geweest, daarvoor moet je tegenwoordig ook vooral managerskwalitijten hebben [ha, toch de eerste en enige treffer!]), ook weer niet te lang zal duren. Gesteld dat het Wildersgenootschap werkelijk zo groot wordt als de opiniepeilingen nu voorspellen, wie zal ermee in zee gaan? Als de SP er wel iets in ziet, kan deze partij samen in een kabinet met de VVD? Zalm kan de brug slaan, maar ja, Zalm bevindt zich in een geur van corruptie inmiddels - voor de afwisseling.

Aangezien Balkenende VI vooral een kabinet van 35 miljard bezuinigen zal worden valt er voor Wilders noch SP eer aan te behalen. Dus het wordt of niet bezuinigen of geen Wilders, en gezien de speculatie tegen de euro denk ik dat Balkenende VI een rammelende coalitie zonder Wilders zal zijn. U hoeft mij niet aan mijn woord te houden. Helaas, van de parlementaire partijen kan ik alleen D66, de Partij voor de Dieren en - zucht - GroenLinks als mogelijk bolwerk tegen de barbarij noemen.

Geen opmerkingen: