18 februari, 2010

Balkenende V

Het flitste even door mij - laatst vernam ik de roddel dat mw. A. Kluveld "wil weten dat zij mooi is", een eer die ik haar ook al nooit zal geven. Maar de bijbehorende roddel is dat zij dezer dagen gaat met Wildersideoloog en beroepschristen Bart-Jan Spruyt. En Reijerse toch steeds die achternaam aanhouden. Klasse hoor. Betrouwbaar conservatief ook, normen en waarden, u weet wel, gezond gezin gezond volk.Het is in de geschiedenis van ultrarechts of buitenissig-rechts Nederland uniek dat een partij uit die hoek die het bij verkiezingen redelijk tot goed deed niet in ruzie en vechtpartijen uiteengaat. Zelfs de NSB had vleugels in zoverre dat er virulent pro-Duitse en rabiaat antisemitische types in rondliepen en lui die aarzelender waren op dit punt. Pas de bezetting deed de rijen sluiten. Maar het was dan ook een partij, getooid met de naam beweging. De Boerenpartij, de Nederlandse Middenstandspartij, Democratisch Socialisten '70, de Centrumpartij, de Lijst-Pim Fortuyn, het werd allemaal rollen over elkaar met de grote ego's en het kleine clubje. Wilders heeft zijn negenkoppig boeltje bij elkaar gehouden. (Wellicht was het met de LPF ook anders gegaan als Fortuijn niet vermoord was, maar zeker is het niet). Of je het positief waardeert is een andere zaak, maar het dient gezegd: de PVV die geen P is blijft vooralsnog bijeen.

Als Balkenende IV echt valt over een echte zaak: de Nederlande deelname aan de koloniale oorlog tegen Afghanistan (Indië was niet belangrijk genoeg, Nieuw-Guinea ook niet, Irak al evenmin) en de peilingen hebben gelijk dan wordt het een kabinet CDA+PVV+VVD+Verdonk (die kan haar oude minsterspost weer opnemen). Zeker, een mooi vooruitzicht is het niet, en je zult maar moslim zijn, maar anderzijds: het CDA kan niet al te veel antigodsdienstige herrie accepteren.

La Kluveld wordt voor Wilders minister van volksgezondheid, want zij weet alles van pijn. Daar heb ze een boek over geschreven, en een boek van Kluveld kan alleen een meesterwerk zijn, dat is algemeen bekend. En omdat ik de eerste zoniet de enige was die haar in geschrifte bleek door te hebben word ik het eerst geïnterneerd. Daar hoef ik geen illusies over te hebben. Maar het wordt wel heel druk in dat kamp.

Maar als ondanks die kampen de Nederlandse politiek verder toch de Nederlandse politiek blijft, laat dan Balkenende de minister-president van dit droomkabinet zijn. Een andere CDA-stoethaspel kan ook, maar Balkenende is beter. We weten dan al hoe het afloopt. En daarna? Verkiezingen in februari 2011. De PVV overleeft regeringsdeelname niet, ook zonder gevechten. Een nieuw kabinet wordt namelijk voor de afwisseling een bezuinigen-en-inleverenkabinet, en de PVV is niet minder cliëntelistisch dan de PvdA op dit punt: de achterban zal het niet waarderen.
Dit als Balkenende IV dezer dagen valt, wat wel niet zal gebeuren.
Verelendungsidee? Misschien. Maar wat komen moet dat kome.

Geen opmerkingen: